···Okunma: 28 Mart 2026 13:36 Anne Shirley, Green Gables’daki hayatına devam ederken artık Redmond Üniversitesi’ne gitme hayalini ertelemiş ve Avonlea okulunda öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Bu karar, hem Marilla’yı yalnız bırakmamak hem de kasabaya katkıda bulunmak istemesinden kaynaklanır. Öğretmenlik kariyerinin başında Anne oldukça idealisttir; öğrencileriyle sadece ders anlatan bir öğretmen değil, onların karakterlerini geliştiren bir rehber olmak ister. Bu süreçte hayal gücünü ve duygusal zekâsını kullanarak sınıfında sevgi ve disiplin arasında bir denge kurmaya çalışır.
Anne’in sınıfındaki öğrenciler arasında özellikle yaramazlıklarıyla öne çıkan Anthony Pye dikkat çeker. Anthony, daha önce hiçbir öğretmenin baş edemediği, küstah ve zor bir çocuktur. Anne, ona cezadan çok anlayışla yaklaşmayı seçer. Zamanla Anthony’nin aslında sevgiye ve takdire ihtiyaç duyan bir çocuk olduğu ortaya çıkar. Anne’in sabırlı yaklaşımı sayesinde Anthony değişmeye başlar; bu da Anne’in öğretmenlikteki başarısını simgeleyen önemli bir gelişmedir.
Bu dönemde Anne’in sosyal çevresi de genişler. Avonlea Geliştirme Derneği kurulurken Anne ve yakın arkadaşı Diana Barry aktif rol alır. Dernek, kasabanın estetik ve sosyal yapısını geliştirmeyi amaçlar. Ancak bu girişim bazen komik sonuçlar doğurur; örneğin eski bir evi “iyileştirme” projesi beklenmedik şekilde başarısız olur. Bu olaylar, Anne’in iyi niyetli ama bazen gerçekçilikten uzak planlarının nasıl sonuçlanabileceğini gösterir.
Anne’in hayatındaki önemli değişimlerden biri, Marilla’nın uzak bir akrabası olan ikiz çocuklar Dora ve Davy Keith’in Green Gables’a gelmesiyle başlar. Marilla, sağlık sorunları nedeniyle bu çocuklara bakmayı kabul eder ve Anne de onların yetiştirilmesinde aktif rol oynar. Dora uslu ve kurallara bağlı bir çocukken, Davy tam tersine hayal gücü yüksek, yaramaz ve kontrol edilmesi zor biridir. Davy’nin sürekli sorun çıkaran davranışları Anne’i zorlar; ancak Anne onun da iyi bir birey olabileceğine inanır. Davy ile yaşanan olaylar hem komik hem de öğreticidir. Örneğin Davy’nin yanlışlıkla yaptığı hatalar ve bunları masumca açıklaması, Anne’in sabır ve anlayışını sınar.
Anne’in en yakın dostu Diana ile ilişkisi bu kitapta daha olgun bir hale gelir. Diana’nın Fred Wright ile nişanlanması, Anne’in çevresindeki insanların büyüdüğünü fark etmesine neden olur. Bu durum Anne’de hafif bir melankoli yaratır; çünkü çocukluk döneminin yavaş yavaş sona erdiğini hisseder. Ancak aynı zamanda arkadaşlarının mutluluğundan dolayı sevinç duyar.
Kitapta yeni karakterler de önemli yer tutar. Bunlardan biri, kasabaya gelen ve başlangıçta soğuk ve mesafeli görünen Bayan Lavendar Lewis’tir. Anne ve Diana onunla tanıştıklarında, geçmişte yaşadığı bir aşk hikâyesinin yarım kaldığını öğrenirler. Anne, romantik ruhuyla bu hikâyeye büyük ilgi duyar ve sonunda Bayan Lavendar’ın eski aşkı Stephen Irving ile yeniden bir araya gelmesine dolaylı olarak katkı sağlar. Bu olay, Anne’in hayatındaki “romantik düzenleyici” rolünün bir yansımasıdır.
Bir diğer önemli karakter ise Paul Irving’dir. Paul, hayal gücü Anne’inki kadar güçlü olan, hassas ve yaratıcı bir çocuktur. Anne, Paul’de kendisinin küçük yaşlardaki hâlini görür ve onunla özel bir bağ kurar. Paul’ün annesinin ölümünden sonra yaşadığı duygusal boşluk, Anne’in şefkatiyle bir nebze dolur. Paul, Anne’in öğretmenlik hayatında en sevdiği öğrencilerden biri olur.
Gilbert Blythe ile Anne’in ilişkisi bu kitapta daha sakin ama derin bir şekilde ilerler. Gilbert, Avonlea’da doktorluk yapmaya başlamıştır ve Anne ile dostlukları giderek daha anlamlı bir hâl alır. Her ne kadar bu kitapta açık bir romantik ilişki başlamasa da, aralarındaki bağın güçlendiği açıkça hissedilir.
Anne’in öğretmenlik sürecinde yaşadığı başarılar ve zorluklar, onun karakter gelişiminin merkezindedir. Başlangıçta hayallerle dolu ve biraz naif olan Anne, zamanla gerçek hayatın karmaşıklığını daha iyi anlamaya başlar. Öğrencilerle, kasaba halkıyla ve kendi duygularıyla baş etmeyi öğrenir. Bu süreçte Anne’in en büyük kazanımı, idealizm ile gerçekçilik arasında bir denge kurabilmesidir.
Kitabın ilerleyen bölümlerinde Anne, Avonlea’daki rolünün ne kadar önemli olduğunu fark eder. Artık sadece bir öğrenci ya da hayalperest bir kız değil, toplumda etkisi olan bir bireydir. İnsanların hayatlarına dokunur, onları değiştirir ve kendisi de bu süreçte olgunlaşır.
Sonuç bu kitap Anne Shirley’nin çocukluktan gençliğe geçişini, sorumluluk almayı öğrenmesini ve hayallerini gerçek hayatla uyumlu hale getirmesini anlatır. Kitap, küçük kasaba yaşamının sıcaklığı, insan ilişkilerinin derinliği ve büyümenin getirdiği kaçınılmaz değişimlerle doludur. Anne’in enerjisi, iyimserliği ve insanlara olan inancı, hikâyenin her anında hissedilir ve onu sadece bir karakter değil, aynı zamanda ilham verici bir figür haline getirir.