···Okunma: 29 Mart 2026 21:12 Anne Shirley, artık Redmond Üniversitesi’ne gitmek üzere Avonlea’dan ayrılmaya hazırlanan genç bir kadındır. Çocukluğunun geçtiği Green Gables’tan ayrılma düşüncesi onu hem heyecanlandırır hem de duygulandırır. Marilla ile vedalaşmak, Avonlea’daki tanıdık hayatını geride bırakmak Anne için kolay değildir ancak içindeki macera arzusu ve öğrenme isteği daha ağır basar. En yakın arkadaşı Diana Barry evlenmeye hazırlanırken, Anne kendisini bambaşka bir hayatın eşiğinde bulur. Anne’in iç dünyasında bu dönemde sık sık geçmişe özlem ve geleceğe dair romantik hayaller iç içe geçer.
Redmond’a başladığında Anne, yeni bir çevreye adapte olur. Gilbert Blythe da aynı üniversitededir ve Anne’in hayatındaki varlığı artık daha olgun bir boyuta taşınır. Eskiden rekabet ve hafif bir çekişmeyle dolu olan ilişkileri, zamanla daha derin bir dostluğa dönüşür. Anne, Gilbert’ın kendisine karşı hislerinin farkında olsa da kendi duygularından tam olarak emin değildir. Anne’in hayal gücü ve romantik idealleri, gerçek duygularını anlamasını zaman zaman zorlaştırır.
Anne, üniversite hayatında yeni arkadaşlar edinir Philippa Gordon (Phil) bunların en dikkat çekici olanıdır. Phil, zengin, güzel ama oldukça kaprisli ve romantik bir genç kadındır. Anne ve Phil arasında güçlü bir dostluk gelişir. Phil’in aşk hayatındaki kararsızlıkları (iki talip arasında kalması) Anne için hem eğlenceli hem de düşündürücü bir gözlem alanı olur. Anne, Phil’in yüzeysel romantizmini izlerken kendi aşk anlayışını da sorgulamaya başlar.
Anne, üniversitede Priscilla Grant ve Stella Maynard gibi arkadaşlarıyla birlikte “Patty’nin Yeri” adlı bir evde kalırlar. Bu ev, Anne’in hayatında çok önemli bir yer tutar çünkü burada genç kadınlar olarak bağımsız bir yaşam sürmeyi öğrenirler. Ev hayatı, dersler, sosyal etkinlikler ve dostluklar Anne’in karakterini daha da olgunlaştırır. Bu süreçte Anne, hayalperestliğini tamamen kaybetmez ama gerçek hayatın sorumluluklarını da kabullenmeye başlar.
Bu sırada Anne’in hayatına Roy Gardner girer. Roy, zengin, yakışıklı ve kibar bir gençtir tam da Anne’in hayallerindeki romantik kahraman tipine benzer. Roy, Anne’e aşık olur ve Anne de başlangıçta bu ilgiden etkilenir. Ancak zamanla Anne, Roy ile olan ilişkisinde bir eksiklik hisseder. Roy’un aşkı daha çok yüzeysel ve estetik bir hayranlık gibidir; Anne’in ruhuna gerçekten dokunamaz. Anne, Roy ile birlikteyken romantik hayaller kurabilir ama derin bir bağ hissedemez.
Gilbert ise Anne’in hayatında sessiz ama güçlü bir şekilde var olmaya devam eder. Anne çoğu zaman Gilbert’ı “iyi bir dost” olarak görür, fakat Gilbert’ın Anne’e olan sevgisi hiç azalmamıştır. Gilbert, Anne’i gerçekten anlayan, onun ruhunu ve hayallerini paylaşabilen biridir. Ancak Anne, bu gerçeği uzun süre fark edemez ya da fark etmek istemez.
Romanın dönüm noktalarından biri, Gilbert’ın Anne’e evlenme teklif etmesidir. Gilbert, sonunda duygularını açıkça ifade eder ancak Anne, hala kendi kalbinden emin olmadığı için bu teklifi reddeder. Bu reddediş, Anne için sonradan büyük bir pişmanlığa dönüşecektir. Gilbert’ın kalbi kırılır ve Anne ile arasına mesafe koyar. Bu olay, Anne’in içsel yolculuğunda çok önemli bir kırılma yaratır çünkü ilk kez gerçek bir kaybın eşiğinde olduğunu hisseder.
Bu süreçte Anne, Roy ile ilişkisini de sorgulamaya başlar ve sonunda Roy’un evlenme teklifini de reddeder. Anne, artık hayallerindeki romantik kahramanın aslında gerçek mutluluğu getirmediğini anlamıştır. Onun aradığı şey, yüzeysel bir romantizm değil, derin bir ruhsal bağdır.
Romanın en dramatik anlarından biri, Gilbert’ın ciddi şekilde hastalanmasıdır. Gilbert tifoya yakalanır ve ölümle burun buruna gelir. Bu olay Anne’i derinden sarsar. Gilbert’ı kaybetme ihtimaliyle yüzleştiğinde Anne, gerçek duygularını nihayet açıkça fark eder Gilbert’ı sevmektedir ve onu hayatında kaybetmek istemez. Bu farkındalık, Anne’in çocukluktan yetişkinliğe geçişindeki en önemli duygusal dönüm noktasıdır.
Gilbert iyileştikten sonra Anne, artık duygularından kaçmaz. Ona olan sevgisini kabul eder ve bu kez Anne, Gilbert’a karşılık verir. İkili sonunda nişanlanır. Bu mutlu son, sadece bir aşk hikâyesinin tamamlanması değil, aynı zamanda Anne’in kendi kimliğini ve kalbini keşfetmesinin bir sonucudur.
Kitap boyunca Anne’in karakter gelişimi çok belirgindir hayalperest, romantik ve zaman zaman gerçeklikten uzak bir kızdan; duygularını tanıyan, sorumluluk alan ve gerçek aşkı anlayan bir kadına dönüşür. Avonlea’daki sade çocukluk günlerinden Redmond’daki bağımsız gençlik yıllarına uzanan bu yolculuk, Anne’in iç dünyasındaki büyümeyi de yansıtır.