2026 8. kitabı
Okunma: 29 Mart 2026 22:35
Cennetin Kökleri, benim için kolay okunan bir kitap olmadı. Anlatımı yer yer zorladı, akışı ağırdı ama buna rağmen içinde çok güçlü bir fikir taşıyor. Morel’in filler için verdiği mücadele aslında esaret altındayken ortaya çıkan bir düşüncenin peşinden gitmesiyle başlıyor. Afrika’da Fransız sömürüsüne karşı duruşu bana İnce Memed’i hatırlattı. Tek başına bir direniş, bir ideal uğruna verilen mücadele… Ama bu kitapta sadece “iyi-kötü” ayrımı yok. Fillerin öldürülmesi bile sadece bir vahşet değil; kuraklıkla, kıtlıkla yaşayan insanların hayatta kalma çabası. Bu da romanı daha da hüzünlü yapıyor. Morel karakteri güçlü ama aynı zamanda sistemin içinde kaybolma ihtimali olan biri. Onu destekleyenler de var, kendi çıkarları için kullanmak isteyenler de… Bu da hikâyeyi daha gerçek kılıyor. Minna ile olan ilişkisi ise benim en çok merak ettiğim kısımdı. Onun duygusunu daha net hissederken, Morel hep biraz mesafeli kaldı. Genel olarak düşündüğümde; kolay bir kitap değil ama doğa, vicdan ve insan üzerine düşündüren, yorucu ama değerli bir okuma oldu.
Alıntı
Cennetin KökleriRomain Gary (Emile Ajar) · Sel Yayıncılık · 2024189 okunma