Puan vermedi·128 syf.··Beğendi
···Okunma: 30 Mart 2026 01:18 Sherlock Holmesin siradisi eseri siradisi olmasinin sebebi ise klasik bilinen polisiye romanlarinin aksine gotik ( gerilim) tarzi olaylarida icerdiginden diger eserlerinden farkli gelen eseri bu geldi bana.
1. Bilimsel Aşırılık ve Etik Sınırlar
“Sürünen Adam”, Conan Doyle’un bilimsel ilerleme karşısındaki kaygılarını en açık şekilde işlediği öykülerden biridir.
Profesör Presbury’nin gençlik iksirleri uğruna kendini deney hayvanına çevirmesi, dönemin biyoloji ve tıp alanındaki hızlı gelişmelerine bir eleştiridir.
- Bilimsel hırsın körlüğü
- İnsan doğasının sınırları
- Bilimin etik çerçeve olmadan tehlikeli bir güce dönüşmesi
Holmes’un yaklaşımı burada çok nettir:
Bilim, akıl ve etik birlikte yürütülmediğinde insanı insan olmaktan çıkarabilir.
2. Holmes’un Rasyonel Bakışı
Holmes bu hikâyede doğaüstü hiçbir açıklamayı kabul etmez.
Profesörün “hayvansı davranışları” ilk bakışta fantastik görünse de Holmes, her zamanki gibi:
- davranış analizi
- tıbbi belirtiler
- mantıksal çıkarım
üzerinden ilerler.
Bu öykü, Holmes’un “doğaüstü görüneni bile bilimle açıklama” ilkesinin güçlü bir örneğidir.
3. Evrim, Geriye Dönüş ve Hayvansı İçgüdüler
Profesörün gençlik iksiri aslında maymun hormonları içerir.
Bu da öyküyü Darwin sonrası dönemin tartışmalarına bağlar:
- İnsan ile hayvan arasındaki sınır
- Evrimin tersine çevrilmesi fikri
- Gençlik takıntısı ve biyolojik müdahale
Conan Doyle, insanın “üstünlüğü”nün ne kadar kırılgan olduğunu gösterir.
4. Aşk, Yaşlanma ve Güvensizlik
Profesör Presbury’nin genç nişanlısı karşısında duyduğu yaşlanma korkusu, öykünün duygusal merkezidir.
- Gençlik arzusu
- Yaşlanma kaygısı
- Kendini kanıtlama ihtiyacı
Bu psikolojik zemin, bilimsel hatayı tetikleyen temel motivasyondur.
5. Gotik Atmosfer ve Gerilim
Öykü, klasik Holmes hikâyelerine göre ( malum sherlock holme eserleri genelde cinayetleri arastiran dedektiflik uzerinedir ) ancak bu eserinde daha gotik bir havaya sahiptir:
- Gece pencerelere tırmanan bir figür
- Hayvansı sesler
- Gizli mektuplar
- Yasak deneyler
Bu atmosfer, öyküyü hem polisiye hem de gotik gerilim türüne yaklaştır.