Yavaş Okudukça Açılan Bir Dünya
2026 144. kitabı
Yüzüklerin Efendisi benim için sadece bir kitap değil, sabrımı ve okuma alışkanlığımı test eden uzun bir deneyimdi. 2022 yılında bu seriye başladığımda açıkçası neyle karşılaşacağımı tam olarak bilmiyordum. Sadece çok övüldüğünü ve bir o kadar da “zor” bulunduğunu biliyordum. Toplamda yaklaşık 1001 sayfa süren bu yolculukta en çok fark ettiğim şey şu oldu: Bu kitap hızlı tüketilecek bir hikâye değil. Okurken acele ettiğim her an zorlandım, ama yavaşladığımda kitap bana kendini açtı. Ben özellikle filmleri izlememeyi seçtim. Çünkü zihnimde bana ait bir Orta Dünya oluşmasını istedim. Bu sayede okuduklarım daha kişisel bir hâl aldı. Haritayı takip ederek ilerlemek, karakterleri kendi hayalimde şekillendirmek, kitabı sadece okumak değil, adeta içinde dolaşmak gibiydi. İlk kitapta daha çok keşif duygusu ağır bastı. Bilmediğim bir dünyanın içine girmenin verdiği merakla ilerledim. Ama asıl bağ kurduğum yerler karakterlerin ilişkileri oldu. Özellikle Sam’in Frodo’ya olan bağlılığı, bana hikâyenin en gerçek ve en insani tarafı gibi geldi. İkinci kitapta ise okuma sürecim değişti. Daha yavaş ilerledim, hatta bazı yerlerde zorlandım. Ama geriye dönüp baktığımda bunun sebebinin kitabın kendisi değil, benim beklentim olduğunu fark ediyorum. Daha akıcı bir hikâye beklerken, aslında çok katmanlı bir anlatıyla karşı karşıyaydım. Üçüncü kitapta ise duygusal olarak daha fazla etkilendim. Çünkü artık karakterlerle bir bağ kurulmuştu. Frodo’nun yükünü taşımakta zorlanması, yolun sonuna yaklaştıkça yaşadığı yıpranmışlık bana geçti. Ama açık konuşmam gerekirse, bu yolculuğun gerçek kahramanı benim gözümde Sam oldu. Onun sadakati ve umudu, hikâyeyi ayakta tutan şeydi. Kitap bittiğinde şunu net olarak düşündüm: Bu eser mükemmel olduğu için değil, kurduğu dünyanın bu kadar detaylı ve tutarlı olması nedeniyle bu kadar değerli. Ve evet, hâlâ aynı noktadayım: Filmler ne kadar başarılı olursa olsun, bu kadar derinlikli bir anlatıyı tam anlamıyla karşılayabileceklerini sanmıyorum.
Fantastik
Yüzüklerin Efendisi (Tek Cilt)J. R. R. Tolkien · Metis Yayınları · 20166,3bin okunma