2026 38. kitabı
Okunma: 30 Mart 2026 18:19
78'den 94'e, editörlere, şair arkadaşlarına ve dostlarına ithafen samimi, içten yazılmış mektuplar. Mektupları okurken bir şiir okuyor hissine kapılabilir, bir romanın sayfası gibi hissedebilirsiniz. Bukowski'nin sözleri böyle tesir edebilir. Metin ya da monolog akarken, bitmeden hemen önce “tak” diye gelen bir sözle duyguyu yükseltir ve sonra bitirir; okuyucuya geçirir. Bukowski'nin kalemi böyledir. Mektupların içerikleri genellikle şöyledir: editör ve şair dostlarını yüreklendirme, destekleme ve hayatla ilgili vurucu düşüncelerini aktarma. Düşüncelerini kaleme alırken rahatsız eden, düşündüren, içsel yüzleşmeye zorlayan bir bakış ortaya çıkar. Vurucu kelimeleri seçerken aynı zamanda derinliği de sözlerine ekler. Mektup gibi, normal hayatın akışından sıradan sözcükler beklemek olası değildir; üç cümlede bile sanki bir şiir okuyor hissine kapılabilirsiniz. Bu, Bukowski'nin sihirli kalemidir. Mektuplardan oluşan bu kitap için incelemeden ziyade, kalemine, üslubuna ve anlatım özelliklerine değinmek daha doğru olur. Serbest ölçü kullanır Bukowski. Gündelik dil, sokak ağzı ve argo dahil olmak üzere geniş bir dil yelpazesi vardır. En güçlü yönlerinden biri ise minimalizmdir: az kelimeyle yoğun duygu aktarımı. Bir diğer önemli nokta ise doğrudanlıktır; sansürsüz, filtresiz ve sınırsız bir anlatım. Bukowski'nin kalemi bu şekilde daha da ilgi çekici hale gelir. Bu mektuplarda, 78'den 93'e kadar, yine bireyin yalnızlığı ve yabancılaşması; alkol, kaçış ve kendini tüketme; aşkın gerçekçi ve sert yüzü karşımıza çıkar. 90'dan sonra Bukowski, tüberküloz ve lösemi ile mücadele eder. 1994 yılının Mart ayında hayata veda eder.
Güneşe UzanCharles Bukowski · Parantez Yayınları · 200552 okunma