Bu kadının sesi dinlemekle bitmiyor. İçine işliyor, düşündürüyor, biraz da sarsıyor.
Gerçek adı Carola Moccia ama ona LA NIÑA diyorsunuz. Müziğini notalarla değil, hafızayla, öfkeyle ve kadınların nesiller boyu sırtladığı o görünmez yüklerle kuruyor. “Figlia d’ ‘a Tempesta” – Fırtınanın Kızı – sadece bir şarkı değil. Hayatta kalmayı değil, küllerinden kalkmayı seçen kadınların ortak sesi.
Napoli’nin o asi sokak ruhunu alıp modern elektronik dokularla buluşturuyor. Folkloru bugüne taşırken nefes aldırıyor, daralttığı yerde. Onun müziğinde öfke çirkinleşmiyor, dönüşüyor. Kırılganlık zayıflık değil, yeniden başlamanın kendisi oluyor.
Bir kadın olarak dinlerken çok net hissediyorum: bu, bizi ya kalıplara sıkıştıran ya da çıkarıp sergileyen ama gerçekten duymayan dünyaya bir itiraz. Fırtınanın kızı metaforu boşuna değil. Bastırılan seslerin, omuzlardaki görünmez yüklerin ve şu tarif edilmesi zor özgürleşme arzusunun tam karşılığı işte.
LA NIÑA’nın yarayı saklamaya niyeti yok. Onu ritme dönüştürüyor.
Ve belki de bu yüzden şarkıları bir hikâye anlatmaktan çok, bir direniş biçimi. Dinleyince anlıyorsun.
Sadece müzik değil, bu. Bir kadının nereden geldiğini anlamak isteyen herkes için…
#LANiña #FırtınanınKızı #FigliaDellaTempesta #KadınSesleri #Napoli #MüzikVeDireniş #KüllerindenDoğmak #BenimSesim