···Okunma: 27 Mart 2026 20:43 Lisa See
Denizin Kadınları
Denize giren her kadın bir tabut taşır sırtında.
Güney Kore'nin Jeju adasında yaşayan anaerkil bir toplumun içinde filizlenen sıcacık bir dostluğa uzanıyor yolumuz . Bu dostluk Japonların adayı istila etmesi , İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ve Kore'nin güney ve kuzey olarak bölünmesi gibi olaylardan çok yara alıyor.
Haenyeo kadınları elli beş yaşına kadar Deniz işçisi olarak çalışıyorlar Denizin derinliklerine nefeslerini tutarak dalış yapıp denizkulagi, Deniz kestanesi , ve canlı Deniz ürünleri topluyorlar. Bunları satarak gecimlerini sağlıyorlar. Yaz kış sıcak soğuk demeden hayatlarının büyük çoğunluğu denizde geçiyor.
Bu toplumda kadınların önemi fazla çünkü evi çekip çeviren maddi desteği sağlayan onlar. Erkekler ise evde çocuk bakımı ve yemek işlerini yapmakla görevli.
Mi-ja ve Young Sook taa cocukluklarindan beri çok iyi arkadaşlardir. Kaderleri onları acı bir olay sonrası bir araya getiriyor. Onlarda tabi birer Haenyeo kadını.
Japonya'nın sömürüsünde kalan bu ada halki 3 Nisan 1948 Jeju Katliamı, 17 Ocak 1949 Buckhon Katliam'larinda çok sayıda kayıp veriyor.
Yazar bize Haenyeo kültürünü ayrıntılarıyla bir kurgu çerçevesinde anlatırken bütün bu savaşların da detaylarını sunuyor. Şamanizmin geleneklerini , dini yapısını, ölüp giden ruhların konusturulmasi , evlenecek çiftlerin arabulucular tarafından seçilmesi gibi toplumsal koşulları da anlatmış.
Kurguda ise sarsilmaz sıcacık bir dostluğun nelere göğüs gerdigini , affetmenin , fedakarlığın ne demek olduğunu okuyucuya çok güzel aktarıyor. Yazar bu kitabı yazarken çok derin araştırmalar yapmış olmasına rağmen bu katliamlardaki kayıpların gerçek rakamlarına ulaşamamış çünkü gerçek hep saklanmış yada yok edilmiş.
Kitaplarda bir kurgu vardır birde asıl anlatılmak istenen gerçekler Denizin Kadinlari ' nda ise ne kadar olumsuz durumla karsilaşsalar da arkadaşlığın, sevginin, dayanışmanın sarsılmaz yapısını gözler önüne seriyor yazar .
**Arkadaşlık bambaşka bir şeydir. Kimse bizim için bir arkadaş seçmez, isteyerek bir araya geliriz .