2026 55. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 00:15
Bazı kitaplar vardır, okurken “bu sadece bir kurgu değil” dersin… İşte bu roman tam olarak o hisle ilerliyor. Sessizce kanayan hayatların, kapalı kapılar ardında büyüyen yaraların hikâyesi bu. Leyla ve Nurgün… İki farklı dünyadan gelen, iki farklı hayat yaşayan ama aslında aynı yükü sırtlanan iki kadın. Biri kariyer sahibi, güçlü görünen bir kadın; diğeri hayatın daha sert yüzüyle mücadele eden bir anne. Ama ne garip ki, sınıflar değişse de kaderin kadınlara yüklediği ağırlık hiç değişmiyor. İşte kitap tam da bu noktada insanın içine dokunuyor. Leyla’nın hikâyesi özellikle çok çarpıcı… Dışarıdan “kusursuz” görünen bir hayatın içten içe nasıl çatladığını, bir kadının kendini sorgulamaya başlayınca aslında ne kadar yalnız kaldığını çok gerçekçi bir şekilde hissediyorsun. Geçmiş, şimdi ve gelecek arasında gidip gelen anlatım da bu sorgulamayı daha da derinleştiriyor. Sanki Leyla’yla birlikte sen de kendi hayatına dönüp bakıyorsun. Nurgün’ün yaşadıkları ise insanın içini acıtıyor. Şiddet görmüş bir kadının boşanma sürecinde bile nasıl yalnız bırakıldığını, toplumun nasıl kolayca yargıladığını okumak öfke uyandırıyor. Ve en acısı da şu: Kadın ne yaşarsa yaşasın, suç bir şekilde yine ona yükleniyor. Bu gerçeklik kitapta o kadar sade ama sert bir şekilde verilmiş ki, okurken boğazın düğümleniyor. Kitabın en güçlü yanı bence şu: Hiçbir şeyi süslemiyor. Olduğu gibi, çıplak haliyle anlatıyor. Toplum baskısını, “el âlem ne der” korkusunu, boşanmanın kadın üzerindeki görünmez yükünü… Ve çocukların bu süreçten nasıl etkilendiğini de unutmuyor. Çünkü aslında kırılan sadece kadınlar değil, o evlerin içindeki herkes. Yalnızlık teması da çok derin işlenmiş. Leyla’nın peşini bırakmayan o yalnızlık hissi… Okurken gerçekten “bunu yaşayan insanlar var” diyorsun. Hatta belki çevrende, belki hiç fark etmediğin birinin içinde kopan fırtınaları düşünmeye başlıyorsun. Ve en vurucu nokta: Konuşmak. Bir kadının konuşmaya karar vermesi… Sessizliğini bozması… İşte o an her şeyin değişebileceğini gösteriyor kitap. Küçük gibi görünen bir cesaretin aslında ne kadar büyük bir kırılma yaratabileceğini çok etkileyici anlatmış. Bu kitap bana şunu hissettirdi: Bazı yaralar saklandıkça büyür. Ve bazı hikâyeler anlatılmadıkça asla iyileşmez. Eğer kadınların iç dünyasına, toplumsal baskılara ve gerçek hayatın sert yüzüne dokunan, duygusal ama aynı zamanda düşündüren bir kitap arıyorsan, bu kitap seni fazlasıyla etkileyecek. Hazır ol… çünkü okurken sadece bir hikâye değil, gerçek hayatın kendisiyle yüzleşiyorsun.
Şeker ve Çamaşır Suyuİpek Alkan · A7 Kitap · 202510 okunma