1562-1635 arasında yaşamış İspanyol Şair, oyun yazarı, romancı Lope de Vega tarafından trajik bir aşk üzerine kaleme alınmış güzel bir tiyatro oyunu.
Oyun kısaca Olmeda’lı bir bir şövalye olan Alonso’nun itesadüfen karşılaştığı soylu kadın İnes’e ilk görüşte aşık olması ve bunu hizmetçisi kadın aracılığıyla ona iletmesi, İnes’in de bir boğa güreşi sırasında üstün başarı gösteren şövalyeye aynı duyguları beslenesi, İnes’in Rodrigo tarafından seviliyor olması ve İnes ile Alonzo arasındaki aşkı farkeden kıskanç Rodrigo’nun tam da babası İnes’le Rodrigo’nun evlenmelerini kabul ettiği ve boğa güreşinden dönen Alonzo’ya akşamın karanlığından yararlanıp pusu kurarak öldürmesi, bunu İnes’e haber vermeye gelen hizmetçinin bu evliliği konuşmakta olan Kralın huzuruna gelerek katilin de orada olduğu anda ifşa etmesi, Kralın olanları kabullenemeyerek Rodrigo’yu ertesi gün idam edilmek üzere tutuklatmasını anlatıyor.
Eserde özellikle aşk ve ardından trajik sonun beraber yalanıyor olması çok çarpıcıdır. Trajik unsur aşkın tam da kabul edildiği anda taraflardan birinin ölümüdür. Öbürüne de yaşı kalır.
Aşk ile çıkar arasında çatışma bardır zira Rodrigo ile evlenmesi istenen İnes bunu kabul etseydi daha büyük bir makama ulaşacaktı zira Kral Rodrigo’yu vali olarak atamayı planlamaktaydı ve İnes bunu bildiği halde reddetmiştir. Rodrigo ise aşk ile kıskançlık arasında gidip gelerek kıskançlığın etkisiyle cinayet işlemiştir.
Aşağıdaki alıntılar trajik duygusal alanı daha iyi betimleyecektir.
“Gece öldürdüler şövalyeyi,
Medina’nın gururu,
Olmedo’nun çiçeği.”
“Aşk susmamı emrediyor,
ama korku beni uyarıyor.”
Güzel bir kitap.