İnsan en çok kendine yalan söyler
2026 1. kitabı
Freud’un “Günlük Yaşamın Psikopatolojisi” kitabını okurken insan şunu fark ediyor: Biz sandığımız kadar “masum” değiliz. Unuttuğun isimler, yanlış söylediğin kelimeler, “yanlışlıkla” yaptığın hatalar… Hiçbiri tesadüf değil. Birini unutuyorsan, belki de içten içe silmek istiyorsundur. Dilinin sürçmesi mi? Hayır. İçinde tuttuğun şey, ağzından kaçıyordur. Gitmek istemediğin bir buluşmayı “unutman”? Zihnin senden daha dürüst davranıyordur. Danışanlarımda da en çok bunu görüyorum: İnsan kendine yalan söylemeyi o kadar iyi öğreniyor ki, gerçeği ancak hatalarında ele veriyor. Freud’un en rahatsız edici tarafı şu: “Hastalık” dediğimiz şey, sadece birkaç kişiye ait değil. Hepimiz, günlük hayatın içinde küçük küçük çatlaklar veriyoruz. Ve asıl mesele şu: İnsan en çok kendinden saklanır. Belki de bu yüzden bazı şeyleri “unutuyoruz.” Çünkü hatırlamak, yüzleşmek demek. İnsan, düşündüğü kadar bilinçli değildir. Ve belki de en büyük bilinmezlik, kendi içimizdedir.
Günlük Yaşamın PsikopatolojisiSigmund Freud · Pavel Yayınları · 20032,910 okunma