2026 10. kitabı
Son dönemde bu kadar çarpıcı bir kitap okuduğumu hatırlamıyorum,kitap efsane. Alman yazar Goethe'nin Weimar Dükalığında ki üst düzey görevi,dükü etkileme potansiyeli ve ölümle kalım arasındaki ince çizgide gidiş gelişlerini anlatan bir kitap. Johanna en alt tabakadan bir kadın ömrü boyunca insan muamelesi görmeden bir hayvandan daha alçaltıcı bir hayat sürmüş herseye katlanmış,yaşamını sürdürmeye çalışmıştır.Bu tüm iyi niyetine rağmen maalesefki kadın olmanın getirdiği dezavantajlara karşı duramıyor ve olabilecek en iğrenç şekilde hayvandan aşağı bir şekilde idam ediliyor. Kitap ismi pek güzel pek manidar.Aslında Weimar Dükü yeni bir hukuk düzenlemesiyle affetmek istiyor ama ölçülü demokrasilerdeki gibi yetkiyi de danışma heyetinden almak istiyor.Bunda şüphesiz 3 üyeden biri olan Goethenin de payı büyük.Goethe önceki konuşmalarda her ne kadar idam cezasının kaldırılmasını savunurken Dükün danışma heyetinden yazılı beyan talep etmesi dengeleri degistiriyor. Danışmanlardan biri idama onay veriyor diğeri ise reddediyor aksi yönde karar bildiriyor Dük aslında Goethenin reddine güvenip idamı veto edeceğine seviniyor ama Goethenin yazılı beyanında açıkça olmasa bile idama taraf olması Dükü çıkılmaz bir noktaya sokuyor ve o da 2 ye 1 ile idam kararını onaylıyor. Johannayı idama götüren Goethe'nin oyu olmasi sebebiyle kitaba bu ismin verilmesi gayet yerinde ve isabetli bir karar olmuştur. Tereddüt yaşayanlara açıkça belirtirim ki kesinlikle okunacak çok güzel bir kitap.Okuduktan sonra sizde hatıra bırakacaktır.
Goethe'nin İnfazıViktor Glass · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024303 okunma