2026 28. kitabı
Modern Türk edebiyatı, 19. yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar uzanan süreçte, toplumun değişen değerleri, siyasal dönüşümler ve bireysel bilinçlenme ile şekillenen bir edebiyat anlayışını yansıtır. Tanzimat ve Servet-i Fünun dönemlerinden başlayarak, toplum ve birey arasındaki ilişki, sosyal sorunlar ve modernleşme sürecinin etkileri temel temalar hâline gelmiştir. Bu dönemde yazın, Batı edebiyatının etkisiyle biçimsel ve teknik olarak değişime uğramış, roman, hikâye ve tiyatro gibi türler modern anlamda gelişmeye başlamıştır. 1900’lerin başında Milli Edebiyat anlayışıyla Türk toplumunun kültürel ve tarihsel değerlerine dönüş öne çıkarken, Cumhuriyet dönemi ile birlikte bireysel özgürlük, toplumsal sorunlar, şehirleşme ve modernleşme gibi temalar edebiyatın merkezine yerleşmiştir. 1940’lı yıllardan itibaren bireysel sorgulamalar, psikolojik çözümlemeler ve varoluşsal temalar öne çıkarken; 1950 ve 1960’larda toplumcu-gerçekçi yaklaşım, köy ve kent yaşamı ile sosyal eşitsizlikler üzerine yoğunlaşmıştır. 1970’lerden günümüze gelindiğinde ise modern Türk edebiyatı, farklı üslup ve anlatım biçimlerini bir araya getiren bir çeşitlilik göstermiştir. Postmodern etkiler, deneysel anlatılar, bireysel ve toplumsal sorunların iç içe geçtiği metinler, feminist ve azınlık edebiyatı gibi yeni bakış açıları edebiyatın ana çizgilerini zenginleştirmiştir. Böylece modern Türk edebiyatı, hem toplumsal gerçekliği hem de bireyin iç dünyasını irdeleyen, geçmişten gelen değerleri modern eleştiri ve estetikle yorumlayan çok katmanlı bir yapı kazanmıştır.
Modern Türk Edebiyatının Ana ÇizgileriKenan Akyüz · Inkılap ve Aka Sahaf · 2020221 okunma