Cam Tavanlardan Kast Sistemine: Üç Farklı Hayat Tek Bir Düğüm
2026 1. kitabı
Fransa’da yayımlandığı dönem fırtınalar koparan ve listeleri altüst eden bu roman, okuru ağır edebi tasvirlere boğmadan, son derece sürükleyici ve akıcı bir dille kadınların tarih boyu süregelen var olma mücadelesinin tam ortasına bırakıyor. Hikaye, dünyanın üç farklı ucunda, birbirlerinden tamamen habersiz ama kaderleri aynı direniş ipiyle örülen üç kadının etrafında şekilleniyor: Giulia (İtalya): Babasının geçirdiği kaza sonrası komaya girmesiyle aile atölyesinin yükünü omuzlayan, kendi kazancından çok yanında çalışan emekçi kadınların mağdur olmaması için çırpınan fedakar bir ruh. Smita (Hindistan): Sırf kadın ve "parya" olduğu için tüm hakları yok sayılan, kızının da kendisi gibi lağım temizleyicisi olmaması adına kaderine başkaldıran ve okuması için insanüstü bir savaş veren bir anne. Sarah (Kanada): Kariyerini her şeyin önüne koyup o meşhur cam tavanları paramparça eden, ancak yakalandığı kanserle o parçaların kendi üstüne yıkılmasına şahit olan başarılı bir avukat. Farklı coğrafyalar, farklı kültürler ve bambaşka hayatlar... Ancak hepsinin ortak noktası eşitlik, özgürlük ve ayağa kalkma çabası. Yolların birleşeceği noktayı kurgunun gidişatından tahmin edebiliyorsunuz, sonu sizi büyük bir ters köşeye yatırmıyor. Hatta finali hafiften o içimizi ısıtan "Türk filmi" tadında. Fakat o üç kadının hayatının kesiştiği anlarda yine de gözyaşlarınıza hakim olamıyorsunuz. Kitabın yormayan, kelimenin tam anlamıyla "çerezlik" diyebileceğimiz ama hissi çok güçlü bir dili var. Olay örgüsü o kadar akıcı ki her yerde, her fırsatta elinize alıp okuyabilirsiniz. Benim için kitabın tek eksiği, Hindistan’daki Smita’nın hikayesinin finalde biraz havada kalmasıydı. O zorlu mücadeleden sonra "Acaba o yeni hayata gerçekten tutunabildiler mi?" diye sormadan edemedim, keşke yazar orayı biraz daha açsaydı. Sonuç olarak; ağır ve ağdalı bir edebi beklentiye girmeden, kadınların o zorlu hayat mücadelesini tüm çıplaklığıyla kalbine dokundurmak isteyen herkesin mutlaka şans vermesi gereken, su gibi akan bir hikaye.
Saç ÖrgüsüLaetitia Colombani · Yan Pasaj Yayınevi · 202017,6bin okunma