Puan vermedi·118 syf.····Okunma: 02 Nisan 2026 18:16 Merve Koçhan’ın Matruşka etiketiyle çıkan "Bizim Evin Arkası Paris" isimli öykü kitabı, okuru on bir farklı hikâyenin içinden geçirirken adeta bir ruhsal hesaplaşmaya davet ediyor. Kitap, sayfa sayısının ötesinde bir ağırlığa sahip; her bir anlatı, okuyucunun gönlünde silinmez izler bırakmaya namzet bir nitelik taşıyor.
Metnin bütününe hâkim olan şiirsel ritim, anlatılan duyguların aktarımını zahmetsiz bir hâle getiriyor. Karadeniz’in hırçın havasından İstanbul’un tarih kokan sokaklarına uzanan bu yolculukta, yazarın kelamı ile kalemi büyük bir uyum sergiliyor. Zamanın varlığını bir tersane önünde ispat ettiği o anlar, kitabın atmosferini zenginleştiren birer tablo gibi zihnimize kazınıyor.
Yanı başımızda yaşanıp giden ancak bizim ayırt edemediğimiz pek çok dram, bu kitabın temel iz düşümlerinden birini oluşturuyor. Bir metro istasyonunda ya da bir gökdelenin soğuk katında edilen o sessiz vedalar, hakkaniyetli bir çift göz tarafından fark edilmeyi bekliyor. En yakınımızdaki fırtınaları bile ıskalayan bizler için bu öyküler, hayatın acı, tatlı ve kekremsi tatlarının iç içe geçtiği bir imtihan sahasını temsil ediyor. Merve Koçhan, insanı kendisini yontmaya ve gerçek evini, yani ait olduğu o temel duyguyu bulmaya çağıran sarsıcı bir toplam sunuyor.