2026 22. kitabı
KEŞKE "KEŞKE, yaptığımız hataların geçilmiş çığlığıdır." "Yazmak sessiz, bir çığlık, güçlü bir isyandır." "Kadınlar değişmezse, eğitilmezse, cesaretlenmezse bir ülkede değişim de, devrim de olmaz." "Sevmek sevgini yüzüne haykırmak değildir, sevmek, ondan karşılık beklemek değildir. Sevmek,yüreğinde yanan, ateşle kavrulurken, gerektiğinde ona uzaktan bakabilmekle yetinmektir." Bir kaç alıntı ile başlamak istedim yorumuma ama altını çizmeden geçmediğim sayfa sayısı o kadar az ki. Sadece alıntılarla sayfalarca yazabilirim Keşke, bir köy enstitüsü romanı olsada yine yazarın yaptığı araştırmalar doğrultusunda geçmişe tarihi bir yolculuk yapıyoruz. Köy enstitülerinin ne şartlarda kurulduğunu, çekilen zorlukları, dönemin drenişçilerini en ayrıntılı bir şekilde gözler önüne seriyor. Sabia,nın (a ile arada h yok) cezaevinde olan babası ile kavuşmasını, tek iyi yaptığı şey yazmak olan basınında yazdığı mektuplar aracılığıyla olaylar sırası ile anlatılıyor. Tarihi olaylar kaynaklara dayanılarak anlatılmış. Bu bölümlerde bazı okurlar sıkılabilir ama sabırla okuyun derim. Ben her altını çizdiğim olayı, soru işareti koyduğum yeri araştırmak için not ettim. Ama ne anlatım? yine nasıl bir kurgu? Yazarımız burada farkını yine kalemi ile isbatlamış Geçmiş ve gelecek arasında ki kurgu ve bağlar çok yerinde, etkili, sessiz sessiz insanın içine işleyen tarzda. Yeri geldiğinde tarihi olaylara uzun uzun yer verilmiş. Meğer bilmediğimiz ne kadar olaylar yaşanmış. Ülkem yıllardır nelerle mücadele etmiş. Kadınlarımız ne zulümler çekmiş, vatan haini ilan edilen erkekler ne işkenceler görmüş. Lakin arada bir kaç Cumhuriyet insanı kalmış ki, mücadeleyi bırakmamış. Keşke, bunlar olmasaydı, şu an güzel ülkem ne durumlarda olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Bu ülkenin, Fikret gibi, Sabia lar gibi ve Fatma gibi cesur, öğrenmeye, değişime açık, gönülden sevmeyi bilen, çıkar gütmeyen vatandaşlara ihtiyacı var. Yine gerçek olaylarla harmanlanarak yazılan bu romanı herkes okumalı. Özellikle gençler. Keyifli okumalar #semasoykan #keşke #köyenstitüleri #okullar #türkiye
KeşkeSema Soykan · Alfa Yayınları · 20211,992 okunma