İyilik yapmak, iyidir...
2026 11. kitabı
İki lösemili çocuk Jordan ve Rio. Rio; hayat dolu, eğlenceli ve şakacı bir kızdır. Jordan ise çekingen, utangaç ve kendini ifade edemeyen biridir. Bu iki çocuk kemoterapi görürken hastanede tanışıp arkadaş olurlar. Bir gün aralarında insanlara iyilik yapmak için sözleşirler. Bir yıl sonra da aynı gün buluşup insanlara iyilik yapma konusunda neler yaptıklarını konuşmaya söz verirler. Bu şekilde olayın hikayesi başlar. Jordan verdiği söz üzerine küçük küçük etrafındaki insanlara yardım etmeye başlar. Annesinin verdiği ve kendisinin içmek istemediği çorbayı parkta yaşayan birkaç kimsesize götürmeye başlar. Ancak bu kimsesizlerin daha fazla olduğunu öğrenir. O kimsesizlerin kaldığı yerin başkalarına ait bir yer olması, annesinin kendisine olan korumacı tutumu, okul arkadaşlarından Will'in sürekli kendini bir şekilde zorbalaması gibi durumlar olayları geliştirir. Jordan'ın bunlarla baş etmesinde en büyük etken ablası Abby ve rio'ya verdiği sözdür. Detaylara fazla girmeden kitabı değerlendirmek gerekirse kitap gerçekten yazarın kendi deyimiyle "çorba dayanışması bir çorbadan daha fazlası"dır. Yazar Jordan'ın 'hastane blogu' ve 'hastane dışında yaşamı' şeklinde oluşan bölümlerden kitabı vücuda getirmiştir. Kitap akıcı olmakla birlikte içerdiği mesajlarla da herkesimden insana hitap edebilmektedir. Kitabın üzerinde 13 yaş üstü olduğu belirtilmiş olup kahramanlar 11-13 yaşları arasındadır. Tabii ki bu kadar güzel mesajlar içermesine rağmen (iyilik yapmak, iyiliğin bulaşıcı olduğunu göstermek, yaşamla mücadele etmek, başka insanların da -ne kadar bizi ilgilendirmese de- bir hayat hikayelerinin olduğunu ve onların da insan olduğunu vurgulamak, verdiğin sözde durmak, hakkını savunmak, mücadele ederek haklarına kavuşabileceğini göstermek vb.) eleştirilebilecek noktaları da vardır. Kitabı öğrencilerine veya çocuklarına okutmak isteyenler için nacizane şunları göz önünde bulundurmalarını dilerim: 1) o yaşlardaki çocukların bir yerde öpüşme sahnesine yer vermesi, hatta küfür sahnelerinde küfrü yazmayarak bunu yapması çok ilgimi çekti. Ayrıca kitapta böyle bir sahneye yer verilmesinin çok gereksiz olması. 2) Rio'nun iyilik yapma fikrini hastaneyi ziyaret eden bir hahamdan aldığını belirtmesi. (TUDEM yayınlarının daha önce de iki kitabını okudum ve bu kitaplarda da kahramanların mazlum durumda gösterilen Yahudiler olduğunu görmüştüm) Yukarıda eleştirdiğim durumlar, çocukların günlük hayatta evde televizyonlarda maruz kaldıkları şiddet içerikli ve müstehcenlik içeren diziler ile kıyaslandığında gerçekten masum kalmaktadır. Bu kitabı çocuklarıma okuttum, ancak eleştirdiğim noktaları da kitabı okuduklarından sonra belirttim. Bu konuda hassasiyetleri olan kişiler yukarıda değindiğim yerleri göz önünde bulundururlarsa iyi olur diye düşünüyorum.
Çorba DayanışmasıBen Davis · Tudem Yayınları · 0144 okunma