···Okunma: 03 Nisan 2026 17:23 Kısa öyküleriyle bilinen Malezya’lı yazar Vanessa Chan’den ilk romanı Kopardığımız Fırtına ile tarihin tozlu raflarına olağanüstü bir yolculuk…
2. Dünya Savaşı’nın olduğu 1935’ten 1945’e uzanan Malaya’nın (şimdiki Malezya) tarihi geçmişinden esinlenerek yazılan bu hikâyede Cecily’nin yaptığı seçimler sadece kendi hayatını değil, çocuklarının kaderini de paramparça ediyor. Bir kadının “daha fazlası olmak istemesi” ile başlayan yolculuk, savaşın ortasında geri dönüşü olmayan bir vicdan yüküne dönüşüyor. Kopardığımız Fırtına; büyük olaylardan çok, o olayların bir evin içine nasıl sızdığını ve savaşın gürültüsünden çok geride bıraktığı sessiz yıkımı gözler önüne seriyor.
Romanın merkezinde anne Cecily var ama aslında bu hikâye tek bir karakterin değil, bir ailenin yavaş yavaş çözülüşünün hikayesi. Çocukların içindeki öfke, hayatta kalma içgüdüleriyle verdiği kararlar ve birbirlerinden kopuşları… Savaşın yalnızca cephede değil evlerin içinde de kazanılıp kaybedildiğini bir kez daha hatırlatır bize.
Edebiyatta Malaya’yı çok sık okumuyoruz; bu roman ise hikâyesini bu nadir coğrafyada anlatarak diğerlerinden farkını ortaya koyuyor. Ayrıca akıcı, sürükleyici ve en önemlisi, tek tek karakterlerin iç dünyasına ışık tutup, yaşadıklarını öyle güçlü hissettiriyor ki, okurken onlarla birlikte endişeleniyor, korkuyor ve bazen öfkeleniyorsunuz. Bu yönüyle hem etkileyici ve hem de uzun süre akılda kalan bir roman. Benim için unutulmaz bir deneyim oldu ve okumanızı içtenlikle tavsiye ediyorum.