Usta ve Margarita, Mihail Bulgakov tarafından 1920’ler–1930’lar arasında, Joseph Stalin döneminde yazılmıştır. Bu yıllar, Sovyetler Birliği’nde son derece baskıcı ve merkeziyetçi bir yönetim anlayışının hâkim olduğu bir döneme karşılık gelir. Stalin’in liderliğiyle birlikte karar alma süreçleri tamamen merkezileşmiş, muhalefete ise hiçbir şekilde izin verilmemiştir. Edebiyat ve sanat, devlet ideolojisine hizmet etmek zorunda bırakılmış; “sosyalist gerçekçilik” dışında kalan eserler ya yasaklanmış ya da ağır sansüre uğramıştır. Bu ortamda Bulgakov gibi yazarlar eserlerini yayımlatmakta büyük zorluk yaşamış, nitekim roman da yazarın ölümünden sonra basılabilmiştir.
Özellikle 1930’larda yaşanan Büyük Temizlik sürecinde binlerce insan “rejim düşmanı” suçlamasıyla tutuklanmış, sürgüne gönderilmiş veya idam edilmiştir. Devletin dini kurumlar üzerindeki baskısı da artmış; kiliseler kapatılmış, din adamları cezalandırılmıştır. Bu bağlamda romanda şeytan figürü Woland’ın Moskova’ya gelişi, aslında toplumdaki ahlaki ve ruhsal boşluğa yönelik ironik bir göndermedir.
Bulgakov’un bu baskıcı rejimi doğrudan eleştirmesi mümkün olmadığından, roman güçlü bir sembolik anlatımla kurgulanmıştır. Ölümlerin “kafa kopması” şeklinde tasvir edilmesi de bu sembolizmin önemli bir parçasıdır. Kafanın kopması, aklın ve mantığın bedenden ayrılması anlamına gelir. Romandaki birçok karakter aşırı rasyonel, materyalist ve ruhsuz bir bakış açısına sahiptir. Bu tür ölümler, “aklın tek başına yeterli olmadığı” düşüncesini yansıtır.
Özellikle Berlioz’un ölümü, Tanrı’ya ve metafiziğe inanmayan bir zihnin trajik sonu olarak okunabilir. Aynı zamanda “baş” otoriteyi temsil ettiğinden, kafanın kopması sahte otoritelerin ve yozlaşmış sistemin yıkılışına dair sembolik bir eleştiri niteliği taşır.
Romandaki Massolit derneği, ayrıcalıklı ve halktan kopuk bir aydın sınıfını temsil eder. Halk yoksulluk içindeyken bu çevrede sunulan ucuz ama lüks yaşam, sistemin adaletsizliğini gözler önüne serer. Üyelerin, bir ölüm haberi karşısında bile kayıtsız kalıp şampanya içmeye devam etmeleri, ahlaki çöküşün çarpıcı bir göstergesidir.
Kara kedi Behemot ise toplumsal eleştirinin en dikkat çekici araçlarından biridir. İnsanın denetimsiz, ilkel, kaotik ve alaycı yönünü temsil eder. Arka ayakları üzerinde yürümesi, votka içmesi ve sürekli kaos yaratması, saçmalaması sistemin ciddiyet maskesini düşüren bir hiciv unsurudur.
Bulgakov’un eleştirileri yalnızca yönetime değil, halka da yöneliktir. Romanda, en sıradan ve “masum” görünen insanların bile küçük çıkarlar uğruna yozlaşabildiği gösterilir. Woland’ın tiyatro sahnesinde para dağıttığı anda insanların birbirine saldırıp tokatlamasi, açlık ve kıtlık ortamında bireysel değerlerin nasıl hızla çözüldüğünü gözler önüne serer.
Friedrich Nietzsche’nin “savaşçı savaşacak bir şey bulamazsa kendisiyle savaşır” düşüncesi, romandaki karakterlerin içsel çatışmalarını anlamak açısından da önemlidir. Özellikle Usta’nın kendi eserini yakması, yalnızca bir çaresizlik değil, aynı zamanda bir arınma ve özgürleşme çabası olarak okunabilir. Yazdığı Pontius Pilatus hikâyesi onun için bir yük hâline gelmiştir. Ancak Bulgakov’un ünlü ironisi burada devreye girer: “El yazmaları yanmaz.” Bu ifade, sanatın yok edilemezliğine yapılan güçlü bir vurgudur.
Sonuç olarak roman, tarihsel, felsefi ve dini arka plan bilinmeden okunduğunda zorlayıcı olabilir. Hristiyanlık tarihi ve dönemin Sovyet yönetim anlayışı hakkında temel bir bilgi, metni daha anlaşılır kılar. Bunun yanında, eserin dikkatle ve kesintisiz bir şekilde okunması da anlam derinliğini yakalamak açısından önemlidir. Çeviri konusunda ise, anlatımın zaten yoğun ve katmanlı olması nedeniyle kullanılan dilin akıcılığı büyük önem taşır; bu noktada farklı çevirilerin karşılaştırılması faydalı olabilir.