2026 94. kitabı
Merhabalar Yıllar önce okuduğum bir kitap ile geldim sizlere. Sabahsız Geceler. "Kaybedilen savaş yeniden kazanılır mı? " Sabahsız Geceler, bir dönemin siyasi atmosferi içinde şekillenen gençlik idealleri, değişim ve hayal kırıklıkları üzerine kurulmuş çarpıcı bir roman. Cihan Dönemin militan gençlerinden biri olan Cihan bilgisi, hitabeti ve karizmasıyla çevresindeki gençleri etkileyen, adeta örnek alınan bir idealisttir. Özellikle kardeşi Timuçin, onu bir abi değil, bir yol gösterici gibi görür. Ancak Cihan’ın iki yıllık Almanya süreci her şeyi değiştirir. Cihan’ın dönüşü, başta Timuçin olmak üzere ailesini ve çevresini şaşkına çevirir. Çünkü artık karşılarında eski Cihan yoktur. Almanya’da yaşadıkları, düşünce dünyasını derinden sarsmış; sorgulayan, farklı bir bakış açısı geliştiren birine dönüşmüştür. Bu değişim en çok Timuçin’i yaralar. Onun gözünde Cihan, davasından uzaklaşmış, ideallerini terk etmiş biridir. Bu hayal kırıklığı zamanla öfkeye ve nefrete dönüşür. Ablaları Rabia, Cihan’daki değişimi daha olgun karşılar. Onun artık daha bilinçli, daha derin düşünen biri olduğunu fark eder ve destek olur. Öte yandan akraba kızları Füsun, Cihan’ın dönüşümünü kabullenmekte zorlanır; eski hayallerinin yıkıldığını hisseder. Roman boyunca ideolojik tartışmalar, örgüt içi çekişmeler, dostlukla ihanet arasındaki ince çizgi ve bir dönemin perde arkası cesurca anlatılıyor. Yazar, sadece siyasi bir hikâye sunmuyor; aynı zamanda “değişmek ihanet midir?” sorusunu da okurun zihnine bırakıyor. Benim yorumumla; Sabahsız Geceler, bir insanın fikirsel dönüşümünün çevresinde nasıl sarsıcı etkiler oluşturduğunu çok gerçekçi anlatıyor.
Sabahsız Gecelerİsmail Fatih Ceylan · Venedik Yayınları · 2020369 okunma