La Mente E İl Cor İn Perpetua Lite
2026 15. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 01:08
(...) "Kimileriyse hatırlamak için; bense unutabilmek için yazacağım. Ah bir unutabilsem!"    İlk kez yüreğinde ne bir sızı ne de kederini teselli etme çabası vardı... Yaşam oldukça yalın bir biçimde işte orada, karşısında duruyordu. Acı ve hüzün onunla bütünleşmiş derecede yakın... Kalbi öylesine buruk ki etrafındaki güzelliklerin bir bir yitip gitmesine şahit oluyordu günbegün. Çıktığı Kıta Avrupası gezisi boyunca yaşamının her anına işleyen acıyla baş etmenin yolunu ararken, insan ruhunun gerçekçi bir portresini çiziyor Anna Brownell Jameson. Kısacası; kaleminin desteğiyle ruhunun sesini aktarıyor okura. Bolca sanat eseri, heykel, müze ve ibadet yerleri isimleriyle dolu bir günlük çıkarıyor ortaya. Tamamıyla akılda tutmak mümkün değil ancak üzerine güzel bir araştırma yapılarak bilgi sahibi olunabilecek bir yazı olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında değinmek gereken birkaç detayı daha var eserin: 1- Yazarın; Paris, Londra, İtalya ve yolculuk esnasında uğradıkları diğer tüm rotaları, aynı şekilde bu ülkelerde yaşayan halkı da yoğun ve dikkat çekici şekilde betimleyerek yansıtması. 2- Anna B. Jameson yaşamın zor hislerinden söz ettiği esnada okurun kurabileceği derin empati duygusu. Kendi adıma yorumlayacak olursam oldukça etkileyici bir hisse kapıldım. Bunun sebebinin de yazarın hisleri içerisinde kendimden yüzlerce parçaya rastlamam olduğuna inanıyorum. 3- Doğa betimlemeleri ve gözlemlerinin fazlasıyla yer aldığı detaylı bir anlatıma sahip olması. (Ancak itiraf edilmeli ki, bu durum bazı noktalarda epey zorlaştırıyor okuma hızını.) 4- Konunun yavaş akması ise en büyük sorunlardan birisi. Düz bir olay akışında ilerleyen romandan ziyade farklı edebi türleri kapsayan¹ ve yer yer ağır bir anlatıma kayan bir kitap oluşundan dolayı bütüne odaklanmak zorlaşıyor. Örneğin, bazı yerlerde güzelce dinlenip okumaya daha net bir şekilde devam etmem gerekti. Not: ¹ "Farklı edebi türleri kapsayan" diye not düşmüştüm. Peki, bu ifade ile nelerden söz ediyorum biraz da ona değineyim: Çeşitli şiirler, yazarlardan alıntılamalar ve örnekler, hikâyeler, anılar gibi türlerin yer aldığı zengin bir içerik olmasından söz ediyorum. Genel olarak, başta çokça bağlandığım bir kitaptı lakin sonlara doğru kopukluk yaşadığım ve anlatımdan biraz da olsa uzaklaştığım bir kitap oldu. Birkaç sayfada aşırı uzun betimlemeler / açıklamalar verildiğini düşünüyorum. Yazarın hayata karşı benimsediği bakış açısını görmek hoşuma gitti ancak yoğun bir anlatım olması sebebiyle okuma sürecimi bazen yavaşlatmam da gerekiyordu. Otobiyografi veya detaylı araştırma gerektiren kitap tarzını seviyorsanız "Bezgin Bir Kadının Günlüğü"ne şans verebilirsiniz.
Bezgin Bir Kadının GünlüğüAnna Brownell Jameson · Can Yayınları · 202518 okunma