2026 6. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 10:48
Truva Savaşı, Radney Castleden tarafından yazılmış olup, Truva Savaşı’nı yalnızca bir efsane olarak değil, tarihsel bir olay olma ihtimali üzerinden ele alır. Kitapta İlyada gibi antik kaynaklar detaylı biçimde incelenirken, bu anlatıların ne kadarının gerçek olabileceği sorgulanır. Yazar, Truva kazıları ve arkeolojik bulgular üzerinden ilerleyerek, savaşın olası nedenlerini; ticaret yolları, siyasi rekabet ve güç dengeleri çerçevesinde açıklar. Bu yönüyle kitap, mitoloji ile tarihi ustaca birleştiren bir anlatı sunuyor. Okumuş biri olarak en dikkat çekici tarafı, olayları tek bir efsane akışında anlatmak yerine farklı ihtimalleri tartışmasıydı; yani “kesin olarak böyle oldu” demek yerine okuyucuyu düşünmeye itiyor. Akhilleus ve Hektor gibi karakterler sadece destansı figürler olarak değil, dönemin savaş kültürü içinde değerlendiriliyor. Ayrıca savaşın on yıl sürmesi, şehir kuşatmaları ve dönemin askeri stratejileri üzerine yapılan yorumlar oldukça sürükleyici. Yer yer akademik dili ağırlaşsa da, özellikle tarih ve mitolojiye ilgi duyanlar için oldukça doyurucu ve düşündürücü bir eser olduğunu söyleyebilirim.
Truva SavaşıRodney Castleden · Doruk Yayınları · 201117 okunma