İsmiyle Müsemma Bir Kitap
2026 10. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 15:06
İsmiyle müsemma, okuru daha ilk sayfadan itibaren kıpkırmızı bir kâbusun içine hapseden, alışılagelmişin çok dışında bir eser. Türk edebiyatında korku ve fantezi türlerini harmanlayan işlere rastlasak da bu kadar cesur bir "gore" (açık/aşırı şiddet) estetiğini, derin bir evren kurgusuyla birleştiren örnek bulmak oldukça güç. Kitabı okurken bir korku oyunu oynadığımı hissettim. Hatta bu kitabın oyunu yapılmalı bence. Baş karakter Lila hırslı, bencil ve mükemmeliyetçi bir babanın gölgesinde, sevgiyi sadece başarıyla ve hatasızlıkla kazanabileceğine inanarak büyümüş bir genç kadındır. Modern dünyanın efendisi olma uğruna vicdanından arındırılmaya çalışılan bir kurbandır. Kusursuzluğunun tökezlediği her an babasından yediği azarlar, ruhunda kapanmaz yaralar açar fakat dışarıya karşı tıpkı babası gibi acımasız ve benmerkezci bir zırh kuşanmıştır. Derken Lila, kendisini bir hastane odasında, beline kadar yükselen bir kan okyanusunun içinde bulur. Artık bir hayatta kalma mücadelesinin tam ortasındadır. Hayatta kalmaya çalışarak, karşısına çıkan değişik yaratıklarla ve iblislerle savaşarak ilerlerken aslında daha karanlık bir yapının parçası olduğunu fark eder. Başlarda karakterin bencil tavırları ve kibri, okuyucu olarak sizi ondan uzaklaştırıyor. Hatta yaşadığı dehşet karşısında "hak ettiğini buluyor" diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Ancak Can Temiz, Lila’nın o sert kabuğunun altındaki kırılganlığı ve çocukluk travmalarını öyle ustalıkla işliyor ki, hikâye ilerledikçe bu nefret yerini anlayışa ve sonunda takdire bırakıyor. Korkak bir kızın, karşısına çıkan iblislerle savaşarak cesur bir lidere dönüşmesi etkileyici bir kendini bulma hikâyesine dönüşüyor. Lila’nın karakter gelişimi kitabın en güçlü yanlarından biri. Tabii ki okumak sağlam bir mide istiyor. Kitap, betimlemeler konusunda hiçbir sınır tanımıyor. Cesetlerin, vahşet anlarının ve o karanlık hastane atmosferinin en ince ayrıntısına kadar anlatılması, zihninizde sinematik ama bir o kadar da rahatsız edici bir görsellik oluşturuyor. Eğer görsel şiddetten ve ayrıntılı korku unsurlarından hoşlanmıyorsanız bu kitap sizi ciddi anlamda sarsabilir. Bu kan banyosunun arkasında ise aksine tutarlı, spiritüel temelleri olan ve incelikle düşünülmüş bir mitolojik altyapı (lore) mevcut. Yazar, yarattığı bu karanlık dünyayı canavarlarla doldururken ruhçuluktan ve kadim anlatılardan beslenen, kuralları olan bir evren inşa etmiş. Yıllarca Model grubuyla tanıdığımız, ardından solo çalışmalarıyla ve farklı projeleriyle müzik dünyasının en üretken isimlerinden biri olan Can Temiz, bu kitabında sizi insan ruhunun en karanlık köşelerine götürüyor. Lila’nın kanla yıkanan yolculuğu, karanlığın içinden aydınlık doğabileceğini ancak bu aydınlığın bedelinin epeyce ağır olabileceğini gösteriyor. Eğer sağlam bir mideniz ve karanlık fantastik dünyalara ilginiz varsa, bu kan okyanusuna dalmaktan çekinmeyin. Ancak dikkat edin, çıktığınızda aynı kişi olmayabilirsiniz.
Rahatsız Edici Miktarda KanCan Temiz · Karakarga Yayınları · 202514 okunma