TÜRKLER, MÜSLÜMANLAR ve VOLTAİRE ÜZERİNE BİR İNCELEME
2026 3. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2026 19:18
Volteire pek tanımadığım, okumadığım bir aydın ve yazardı. Cahil Filozof adlı bir kitabını okumuştum lakin, o onun yazdıklarından bir derlemeydi. Yine bu kitabın da yazarın farklı yazılarından derlendiği anlaşılıyor. Volteire, burada Avrupalılara "siz yalan yanlış değerlendirmelerinizle Osmalıları eleştirmek yerine kendinize bakın. Siz sizin dininizden olmayan, sizin gibi düşünmeyenleri yakarken, ülkenizden kovarken Osmanlılar bunları yapmıyor. Bizden daha masrafsız, gösterişsiz, mert ve dürüstler. Üstelik kendi dindaş ve soydaşlarınıza göstermediğiniz sabrı, hoşgörüyü, tahammülü söz konusu Türkler olunca onlara boyun eğiyor, ses çıkarmıyorsunuz." diyor. Peki, Voltaire'nin tutarsızlıkları yokmudur? Hepimizin olduğu gibi, bu kitaptaki alıntılarda Voltaire'nin de ciddi tutarsızlıkları var elbette. Örenğin Muhammed'in sınırsız kadınla cinsel ilişkiye girebilme ruhsatını bir sapıklık değil, sınırlama olarak görüyor. Oysa İslam'da özgür kadın nikahlama hususunda bir sınırlama olsa da cariye - köle kadınla cinsel ilişkide bir sınırlama asla yoktur. Peki köle kadın insan değil midir!... Volteire, Roma'nın, Batı'nın ve bağnaz Yahudilerin köle hukukuna Muhammed'in de riayet etmesine sapıklık, haksızlık, hukuksuzluk, zulüm olarak görmüyor. Ayrıca Atatürk ve Cumhuriyet'in ilk yılları ve günümüz saray rejimiyle kıyaslandığında demokrasi, İnsan hakları, hukuk, adalet konlarında Osmanlı daha iyi olsa da Osmanlının bir demokrasi olduğunu söylemek abesle iştigaldir tabi ki. SONUÇ OLARAK Bu gün biz nasıl ki, Türk ve Müslüman olduğunu iddia eden ama Allah ve din ile aldatan üçkağıtçı, sahtekar, hırsız, zalim idarecilerimize ne diyor, onları nasıl eşeştiriyorsak Volteire'de 300 yıl önce aynısını Avrupalılara söylüyor. Ve görülen o ki, Osmanlının gerileme ve çöküş dömeminde bile dışarıda bir itibarı, saygınlığı var. Okuyarak kalın. youtu.be/pPyX8hsbLQU
Türkler Müslümanlar ve ÖtekilerVoltaire · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 1969291 okunma