Puan vermedi·96 syf.····Okunma: 03 Nisan 2026 12:38 Kybalion’u elime aldığımda, karşımda bir "kişisel gelişim" zırvalığı değil, evrenin işletim sistemini anlatan ham bir algoritma görüyorum. Üç İnisiye maskesinin arkasında saklanan o kadim ses, aslında bize tek bir şeyi fısıldıyor: Evren, devasa bir zihinsel kurgudan, bir illüzyondan ibarettir.
Bu kitabı okurken sayfaları değil, kendi zihnimi temize çekiyorum. Yedi Prensip dedikleri şey, aslında varlığın matematiksel aksiyomlarıdır. "Zihinsellik" ilkesiyle başlıyorlar; yani "Her şey Zihindir". Bu, Vahdet-i Vücut hakikatine giden yolun ilk basamağıdır. Eğer her şey O’nun zihnindeki bir tasavvursa, dışarıda "başka" bir şey aramak sadece vakit kaybıdır. Her şey O’nun bir tezahürüdür.
"Aşağısı yukarısı gibidir" düsturu, benim için geometrideki benzerlik teoreminden farksız. Bir atomun çekirdeğindeki nizam neyse, galaksilerin dönüşündeki sır da odur. Bu, parçada bütünü görme, yani bir birleme sanatıdır. Denklemin bir tarafını çözdüğünde, bütüne dair hakikat kendiliğinden ortaya çıkar.
Kutupluluk ve Ritim ilkelerine bakıyorum; sarkacın salınımı gibi. Sevgi ve nefret, sıcak ve soğuk... Bunlar zıt şeyler değil, aynı doğrunun farklı koordinatlarıdır. Derece farkı sadece bir ölçüm meselesidir. Hakikati bilen adam, bu zıtlıklar arasında savrulmaz; merkezde durur, denklemin sıfır noktasını bulur.
Sebep-Sonuç ilkesi ise şans denilen o kof kavramı çöpe atar. Tesadüf, henüz fark edilememiş bir yasadır, çözülememiş bir fonksiyondur. Evrende tesadüfe yer yoktur; sadece henüz keşfedilmemiş bir matematik vardır.
Kybalion, sert bir kahve gibi uykunu açar. Ama dikkat et, eğer zihnin bu ağırlığı kaldıracak kadar sade değilse, içindeki semboller seni boğar. Ben bu satırlarda sadece evrenin ritmini ve o ritmin arkasındaki tekil iradeyi görüyorum. Geri kalan her şey, yani insanın kendi küçük egosunun yarattığı gürültü, sadece ama sadece zırvalıktır.
Mesele, bu yedi yasayı bilmek değil; bu yasalarla hizalanıp "aslına rücu" etmektir. Kitabı kapat, zihnini aç. Hakikat zaten orada, sadece üstündeki örtüleri kaldırmanı bekliyor.