Pesimist misin? O zaman Leibniz’i sevmeyeceksin. Çünkü o, içinde senin de bulunduğun bu dünyanın mümkün olanların en iyisi olduğunu iddia eden tek filozoftu.
G. W. Leibniz: Tek Bir Monad’dan Tüm Evreni Anlamak
Alman düşünür Leibniz, sadece bir filozof değil; aynı zamanda matematikçi, diplomat, tarihçi ve mühendisti. 17. yüzyılda yaşadı ama fikirleriyle 21. yüzyıl yapay zeka tartışmalarına bile ışık tutuyor.
Düşünce yapısı: Evren, sayısız “monad” adını verdiği algılayan, yansıtan, canlı varlık birimlerinden oluşur. Her monad, evrenin tamamını kendi perspektifinden yansıtan bir ayna gibidir.
Savundukları:
– Optimizm tezi: Kötülükler var ama bu, mümkün dünyaların en iyisinde yaşadığımız gerçeğini değiştirmez.
– Evrensel karakteristik (Characteristica Universalis): Tüm sorunların sembolik bir dille çözülebileceği devrimsel bir fikir – bugünkü yapay zeka ve kodlama dillerinin habercisi.
– Yeter-sebep ilkesi: Olan her şeyin bir nedeni vardır; hiçbir şey sebepsiz gerçekleşmez.
Unutulmaz sözü:
“Şimdiki zaman, geleceği hamile olarak taşır.”
Yani her an, tüm olasılıkları içinde barındırır. Ne yaparsan, geleceğin o an şekillenir.
Eserleri:
· Monadoloji (felsefesinin özü)
· Teodise (kötülük problemi ve optimizm)
· Matematiksel Seriler Üzerine (Newton’dan bağımsız olarak kalkülüsü buldu)
Leibniz, hesap makinesini icat eden ilk kişilerdendi. Çarpma ve bölme yapabilen mekanik bir alet tasarladı. Bugünkü bilgisayarların atası.
Sana soruyorum: Dünyanın mümkün olanların en iyisi olduğuna gerçekten inanıyor musun? Yoksa Leibniz fazla iyimser miydi? Yorumlara yaz.
#FelsefeGünlüğü #Rasyonalist
#Leibniz #Monadoloji #Felsefe #Optimizm #Teodise #YapayZekaFelsefesi #DüşünceTarihi #Rasyonalizm #FelsefiSözler #Bilgelik #FelsefeReels #TakipçiArttırma #DerinDüşünceler #FelsefeSever
---
Takip et, çünkü her monad kendi evrenini yansıtır – senin yansıman da burada değerli.