Modern Zamanların Görünmez Prangası: Mükemmeliyetçilik Salgını
2026 15. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2026 00:27
Curran’ın anlatımı, klasik bir kişisel gelişim kitabının çok ötesinde, keskin bir sistem eleştirisi barındırıyor. Yazara göre mükemmeliyetçilik, bir başarı anahtarı değil; aksine bizi felç eden, yaratıcılığımızı sömüren ve bizi sürekli bir "onaylanma" açlığına mahkum eden bir pranga. Kitabı okurken, Oliver Burkeman’ın Dört Bin Hafta eserindeki o "zamanı yönetememe" sancısını ya da Byung-Chul Han’ın Yorgunluk Toplumu’ndaki o tükenmişlik hissini anımsıyorsunuz. Ancak Curran, odağını doğrudan bu "kusursuzluk" illüzyonuna dikiyor. "Mükemmeliyetçilik, mükemmellik arayışı değildir; başarısızlık korkusunun süslenmiş halidir," diyor yazar ve bu cümle, kitabın ana omurgasını oluşturuyor. Kitabın kalbi, "yeterli olanın gücü" kavramında atıyor. Her şeyin ölçülebilir olduğu, sosyal medyanın sürekli "en iyi" olanı gözümüze soktuğu bu çağda, "Ben bu halimle yeterliyim" diyebilmenin devrimci bir duruş olduğunu savunuyor Curran. Yazar, akademik kariyeri boyunca yaptığı araştırmalardan yola çıkarak, özellikle genç kuşakların neden bu kadar kaygılı ve mutsuz olduğunu net bir şekilde açıklıyor. "Her zaman daha fazlasını istemek" üzerine kurulu bu ekonomik ve sosyal sistemin, insan doğasını nasıl bir "tükenişe" sürüklediğini okurken, kendi hayatınızdaki o bitmek bilmeyen "yapılacaklar listesi"nin ağırlığını hissediyorsunuz. "Kusurlarımız, bizi biz yapan en samimi imzalarımızdır; onları saklamak için harcadığımız enerji, yaşamak için ihtiyacımız olan enerjiyi tüketiyor." Karakterler veya olay örgüsü yok belki ama kitapta "kendiniz" varsınız. Curran, sizi ayna karşısına oturtuyor ve "Neden hiç duramıyorsun?" diye soruyor. Kitabın finali, bir kurtuluş reçetesi sunmaktan ziyade, bir farkındalık meşalesi yakıyor. Sir Leigh Teabing'in ihaneti gibi büyük bir ters köşe yok burada; asıl ters köşe, bunca zaman "başarı" sandığımız şeyin aslında bizi tutsak eden bir "tuzak" olduğunu anlamak. "Mükemmellik Tuzağı", modern dünyanın o parıltılı ama yorucu temposundan yorulan herkes için bir başucu kitabı. Eğer siz de sürekli kendinizi birileriyle kıyaslıyor, başarılarınızla değil sadece başarısızlıklarınızla ilgileniyor ve "bir türlü tam olamadım" hissiyle boğuşuyorsanız, Curran’ın bu bilgece uyarısına kulak verin. Kusurlarınızı sevmeyi değilse bile, onların varlığını kabul etmenin verdiği o muazzam özgürlüğü keşfetmek için bu kitabı mutlaka okumalısınız. Kendinize bir iyilik yapın ve bu mükemmeliyetçilik yarışından bir anlığına çekilip bu satırlara sığının. Mükemmellik Tuzağı Thomas Curran
Mükemmellik TuzağıThomas Curran · Kronik Kitap · 2023224 okunma