Puan vermedi·%36 (250/688 syf.)· Onca kitap okumuş ,analiz etmiş ve benimsemişken en değerli kitabımı neden başucuma koymam ki diye düşündüm bugün .Neden bilemem bizde hep Kuran ile ilgili eksiklik vardır .Yanlıyor muyum ?Sözde en muhafazakar kesimler bile Kuranı okuma geleneğini Arapça’ dan ibaretmiş gibi sürdürüyor .Oysa inananlar için ne güzel bir klavuz ,arayışta olanlar için ne güzel bir kaynak bu kitap .
Kendimize bazı sorular sormalıyız bence ;
Ben kimim ?Neye inanıyorum ?İnandıklarımı öğreniyor muyum ?Öğrendiklerimi yaşıyor muyum?
Biz birbirimize bakmaya ,eleştirmeye öylesine alışmış ve bize de aynısının yapılacağından emin olmuşuz ki dünyalık düşüncelerimizi bir kenarda bırakıp araştırmaktan korkar olmuşuz .
Bırakın insanlar dini istediği kadar ,istediği şekilde yaşasın ya da yaşamasın .Herkesin kendi özel şekli var neyi nasıl yaşaması gerektiğine dair .Birbirimize çok yazık ediyoruz .İnsan olmaya izin vermiyoruz neredeyse .
Kuranı Kerim öyle okunan diğer kitaplar gibi değil ;ağır ,anlaşılması zor ve anladığında sonuçları olan bir kitap . Bu yüzden okuması uzun zaman alır ve belki de hayat boyunca defalarca okunması gerekir.
Benim için bu okumalar lisenin ilk yılında çıktığım arayışla başladı .Önceden heceleye heceleye Arapça okurdum ,sonra düşüncelerimin peşine düştüm.Öğrenmeye başladım .Tefsirler ağır geldi , mealleri anlayamadım ….
En sonunda kıymetli bir öğretmenimin tavsiyesi üzerine Feyzü’l Furkan ı aldım .
Tam da istediğim gibi ,anlamakta zorlandığım can alıcı kısımlar için açıklamalar var ama bir yandan da sayfalarca tefsirlerle ağır okumalar yapmak zorunda kalmıyorsunuz .
Ayetlerin kendi ağırlığı ve bazen de huzur vericilğiyle başbaşa kalabiliyorsunuz .
Bu kitabı anlama yolculuğum birkaç sene önce başladı ,daha uzuuunn yıllar da devam edecek inşallah .
Her ne kadar bu benim kişisel yolculuğum olsa da bunları paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.
Belki de birbirimizle yolculuğumuzu paylaştıkça birbirimize iyi geliriz ?
Gelenekten öteye geçemeyen inançlarını güçlendirmek isteyen ,arayışta olan ,inanmayan ,inanan ,kaybolan ,öğrenmek isteyen ,uyanmak ve belki de rahat bir uyku çekmek isteyen herkese önerilir bu kitap .
Öneririm elbette ,
En sevdiğim kitap ne de olsa;
Bana yazılmış ,beni anlatmış ,bana anlatmış …
Ne de büyüleyici !
Benim hedefim bundan sonra düzenli okumalar yapmak ve kendi altını çizdiğim yerleri unutmamak adına alıntılar paylaşmak .Bitmeyecek bi yolculuk bu ,her gün daha fazla anlaşılacak bir kitap .
E hepimize kolay gelsin …