Wilkie Collins’in Ay Taşı kitabını okurken, aslında sadece bir gizem ve dedektif hikâyesi okumadığımı, aynı zamanda insan doğasının karanlık yönlerine ve toplumsal önyargılara dair bir yolculuğa çıktığımı hissettim.
Kitap boyunca beni en çok etkileyen şey, Collins’in karakterleri ve onların içsel çatışmalarını o kadar detaylı anlatmasıydı ki, her biri canlı ve gerçek bir insan gibi hissettiriyor. Özellikle olay örgüsünün merkezindeki lanetli elmas, sadece bir mücevher değil; insan açgözlülüğü, kıskançlık ve hırsın sembolü hâline gelmiş. Açıkçası bu bana hem gerilim hem de düşündürücü bir mesaj verdi.
Hikâyenin temposu yer yer yavaş ilerlese de bu durum, Collins’in karakterleri ve ilişkilerini detaylı işleyebilmesi için gerekliymiş gibi hissettirdi. Her bölüm, farklı bir bakış açısıyla anlatılıyor ve bu da okuyucuyu olayların içine daha çok çekiyor.
En çok hoşuma giden yönlerden biri de kitabın atmosferi oldu. Viktorya dönemi İngiltere’sinin sosyal yapısı, sınıf farkları ve toplumsal kuralları hikâyeye yedirilmiş ve bunlar, olayları sadece kişisel değil, toplumsal bir bağlamda da etkileyen unsurlar hâline gelmiş.
Olumsuz olarak söyleyebileceğim şey, bazı bölümlerin fazla detaylı olması ve olay örgüsünün yavaşlamasıydı. Ama yine de bu, kitabın gizem ve karakter derinliğini güçlendirdiği için benim için büyük bir sorun olmadı.
Genel olarak baktığımda, “Ay Taşı” benim için bir dedektif romanından çok, insan doğasının ve toplumun karmaşık yapısını sorgulatan, merak ve gerilimle örülü bir eser oldu.
Kısacası bu kitap bana şunu hissettirdi: İnsan açgözlülüğü ve sırları, bazen en değerli hazinelerden bile tehlikeli olabilir.