🔴 Siyer’den Bunu Biliyor Muydun? -5-
1— Resûlullah (s.a.v.), toplumsal bir örgütleyici olarak Arap Yarımadası, Irak ve Şam/Filistin’in güney bölgeleriyle birlikte 3 milyon km²’yi aşkın bir alanın fethedilmesine öncülük etmiştir. Tarihte, sıfır imkânla bu kadar büyüyen tek devlet İslâm devleti ve Muhammed s.a.v vizyonu ile olmuştur.
2— Cahiliye döneminde şiir, Arapların medyası ve arşiv dairesi idi. Şairlerin tahrikiyle savaşlar çıkar, yine onların etkisiyle sona ererdi. Ensâb ilmi şiirlerde korunurdu.
3— Resûlullah (s.a.v.) dünyaya gözünü açtığında Kâbe’de 360 put bulunuyordu; neredeyse her evde de ayrı bir put vardı. Aynı dönemde Hindistan’da 400 milyon farklı ilah/tanrı olduğu ifade edilir. “Bir gün ümmetim Hindistan’a da açılacak.” buyruğu da gerçekleşti. Hamdolsun, orda da islâm büyüyor.
4— Hz. Peygamber (a.s.) dünyaya geldiğinde Perslerin resmî dini “Mezdekîlik” idi. Bu bilgi halk arasında pek bilinmez.
5— Araplardaki en meşhur dört fuar: Mina, Mecenne, Zülmecaz ve Ukaz idi. Bu fuarlarda ticaret yapılır, şiir yarışmaları düzenlenir, çeşitli gösteriler sergilenirdi.
6— Devlet, meclis, parlamento ve bakanlık benzeri bir sistemi kurarak devlet nizamını Araplara kazandıran kişi Kusay b. Kilâb idi. Bu sebeple Cahiliye döneminde Hz. İbrahim (a.s.) kadar değer görürdü.
7— Mekke’de dinî işleri Hâşimoğulları, askerî ve idarî işleri ise Emevîler yürütürdü.
8— Hz. İsmail (a.s.), Cürhümlü bir Arap kadınla evlenmiştir. Siyer kaynaklarına göre Arapçayı da bu kabileden öğrenmiştir. Bu sebeple Kureyş, aslen Arap değil, müsta‘rab bir topluluktur.
9— Abdülmuttalib, Mekke’nin tek lideri değil; oligarşik yapının önde gelen isimlerinden biri, adeta bir “bakan” konumundaydı. Klasik eserler buna vurgu yaparken, bazı muasır siyer çalışmaları farklı değerlendirmeler yapar.