İnsanların hikayelerinin bir şehirle birleşmesi ve o şehrin ruhunu, okuyarak hissetmek ayrı bir tat veriyor. Bazen okurken o şehre gitmiş kadar oluyorum ya da oraya gidip görme isteği uyanıyor içimde. YKA kitabı da böyle oldu benim için.
•
Pavese Torino’lu bir yazar. Kitabımızda baş karakteri Clelia’nın Torino’ya döndükten sonraki yaşamını okuyoruz. Clelia savaş döneminde Torino’dan ayrılmış Roma’ya yerleşmiş. Savaş bittikten sonra Torino’ya döner. Burada bir mağaza açmak istemektedir. Kendisi değişmiştir. Tabi Torino’da değişmiştir.
“Ama bunlar artık ne kim olduklarını ne de ne istediklerini biliyorlar. Eğlenmiyorlar bile. Sohbet etmesini bilmiyorlar, bağırıyorlar. İhtiyarların kötü alışkanlıklarına sahipler ama deneyimlerine değil…”
•
Clelia Roma plajlarında tanıdığı Morelli ile yeni Torino’yu tanımaya çalışır ve Morelli ile bir grup gencin arasına karışır. (Hepsi yalnızdır. arayış içinde ve umutsuzdur da.)Bir yandan da insanlardan uzak durma isteği vardır. Bir otelde kalır. Otelde kaldığı süre içerisinde kendiyle geçirdiği ve ilgilendiği anları çok sevdim. Bu kısımlarda Clelia’nın karakteri daha iyi anlaşılıyor. Hayata bakışı grubun içinde bulunan diğer kadınlara göre daha farklıdır. Erkeklere karşı da mesafelidir. Bunu daha çok kendine olan güveni ile yorumladım. Bir erkeğin varlığını kabullenir ancak belli sınırları da aşmaz. Bu açıdan da bence Clelia güçlü ve özgürlüğüne tutkun bir karakter.
•
Kitapta belli bir olay örgüsü bulunmuyor. Clelia ve onun içine karıştığı arkadaş grubu, hayata bakışlarını, değer yargılarını, aile kurma ve çocuk sahibi olmaya yönelik düşüncelerini birbirleriyle paylaşıyorlar. Özellikle geceleri bir heyecan,coşku, mutluluk arayışı içinde amaçsızca oradan oraya gidiyorlar.
“Bir kadın çocuk yapınca, artık kendisi olmaz. Birçok şeyi kabul etmesi gerekir. Peki, evet demeye değer mi?”
•
Okumalarım arasına bir şehir, yazar ve kitap üçlüsü daha eklenmiştir;)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#cesarepavese #yalnızkadınlararasında #torino #roman #edebiyat Yalnız Kadınlar ArasındaCesare Pavese