2026 32. kitabı
​Şuan masamda duran bu kitap, yaklaşık 1900 yıl önce Adıyaman topraklarında doğmuş olan Samsatlı Loukianos’un kaleminden️ M.S. 2. yüzyılda yazılmış bir metnin bugün hala bu denli taze, komik ve şaşırtıcı olabilmesi tek kelimeyle büyüleyici Loukianos, eserin başında büyük bir dürüstlükle anlatacağı her şeyin yalan olduğunu ilan ederek bizi öyle bir evrene davet ediyor ki ; bugün izlediğimiz dev bütçeli uzay filmlerinin köklerini burada görmek mümkün. Çünkü kendisi bilim kurgunun atası:) Gemilerin bir fırtınayla gökyüzüne savrulup Ay’a inmesi, Ay ve Güneş halkları arasındaki o meşhur gezegenler arası emperyal savaşlar ve daha neler neler. Akademik açıdan bilim kurgu ve uzay operası türlerinin atası kabul edilen bu eser, sadece fantastik bir macera değil, aynı zamanda bir balinanın karnında kurulan ekosistemden tanrıların düştüğü komik durumlara kadar uzanan absürt bir komedi:) Felsefe okullarını ve her duyduğuna inanan tarihçilerini muazzam bir mizahla eleştiriyor. Bugün masamda duran bu kitap bana bilginin ve ciddiyetin bir yere kadar olduğunu, ancak hayal gücü ve mizahın sonsuzluğunu kanıtladı. Adıyaman’dan çıkıp bütün galaksiyi hayal eden bu vizyoner zihinle gurur duymamak elde değil. Zira kurgu ve parodi sanatının sınırlarını o günlerden çizmeyi başarabilmiş. Ve çok şaşıracaksınız ama "Ay’a Seyahat" romanı ve George Lucas’ın "Star Wars" serisine ilham olarak, bugün hala izlediğimiz modern bilim kurgunun temelini oluşturuyor. Hayal gücünün sınırlarını görmek isteyen herkes mutlaka okumalı. Anadolu topraklarından çıkan bir zekanın ürünü diyorum daha ne olsun! :) Bu gerçekten de mükemmel bir denk geliş. Kitabı bir solukta okudum bitirdim ve aklım diğer eserlerine gitti. Umarım onları da okuma fırsatı bulabilirim. Dilimize çevrilmesinde emeği geçen Emre Poyraz' a teşekkürü borç bilirim. Harika bir çeviriydi keyifle okudum.
Gerçek Bir HikayeSamsatlı Lukianos · Pinhan Yayıncılık · 2020176 okunma