Spoiler var
2026 143. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2026 10:05
Öncelikle söyleyeyim , çok detaylı bir inceleme yazmayacağım. O yüzden okumak istemeyen okumasın. Filmle karşılaştırma yaparak gideceğim. Ben kitabı izlemeden önce filmi izlemiştim, sanırım herkes de öyle yapmıştır. Kitap ve filmin çoğu kısmının uyuşması beni çok şaşırttı. Uymayan ufak ayrıntılar var sadece. Ve kitaptaki İlyas filmdekinden çok daha iyi. Filmdeki İlyas resmen ırz düşmanı gibi bir şeymiş ya.Karısını aldattığı kadın da kitabın ortalarında uyanıp Kırgızistan’ın kuzey topraklarına gidiyormuş zaten, dilmedi kadın hiç utanır gibi durmuyordu. Baytemir karakterinin ise çok iyi yürekli olduğunu düşünüyorum. Toksik masküleniteden arınmış ve onun gibi erkeklere ihtiyacı var toplumun. Ama bence mümkün olmayacak derecede beyaz bir karakter. Mesela gerçek hayatta İlyas’ı görebiliriz. İyi özellikleri de var kötü özellikleri de. Ama Baytemir gibi kaç kişinin karşısına çıkmıştır ki ? Filmi de kitabı da çok beğendim. Film genellikle Asya/asel in bakış açısından konuyu işlerken kitapta ise daha çok İlyasın iç çatışmalarını okuyoruz. Ve bu durumda birbirlerini dehşet iyi tanımlıyorlar. Kitapta sadece bahsedilen bir sahne (aselin samete kamyona gitmemesi için yalvarıp ağlaması) bile gözden kaçırılmayıp Türkan Şoray'ın muhteşem oyunculuğuyla bizlerin önüne getirilmiş. Filmi ve kitabı beraber izleyip okuyun. Daha çok memnun kalacaksınız
Selvi Boylum Al YazmalımCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 202113,5bin okunma