Puan vermedi·128 syf.··Beğendi
···Okunma: 10 Nisan 2026 21:06 Bu eser, İslam düşünce dünyasının iki önemli ismi olan Ebû Hanife ve İmam Mâtürîdî’nin yaklaşımlarını bir araya getiriyor. Ebû Hanife’nin temel inanç esaslarını içeren el-Fıkhu’l-Ekber metnini, İmam Mâtürîdî’ye atfedilen bir açıklama ile birlikte okuyoruz. Bir bakıma inanç esaslarını ve bu esasların fikri altyapısını aynı anda görme imkanı sunuyor.
Neden bu kitabı okumalıyız derseniz; kitap sadece neye inanılması gerektiğini söylemiyor, bu inançların dayanaklarını da sorguluyor. Kitabın giriş bölümünde eserin kime ait olduğuna dair titiz bir inceleme yapılmış. Araştırmalar, bu şerhi aslında ismi bilinmeyen bir yazarın kaleme aldığını gösteriyor. Yazarın, bağlı olduğu mezhep imamı Mâtürîdî’ye duyduğu saygıdan dolayı onu bu eserde konuşturması ve eseri ona nisbet etmesi dikkat çekici bir ayrıntı. Böylece yazar, ameldeki imamı Ebû Hanife ile itikattaki imamı Mâtürîdî’yi bu sayfalarda buluşturmuş oluyor.
Eserin içeriğine baktığımızda; kader, irade, büyük günah meselesi, kabir azabı ve Allah’ın sıfatları gibi İslam inancının en çok merak edilen ve tartışılan konularına tek tek değiniliyor.Akıl yürütme,iman-İslam ilişkisi ve peygamberlerin fazileti gibi başlıklar, karmaşık görünen konuları herkesin kavrayabileceği bir dille anlatıyor. İnanç esaslarının nasıl şekillendiğini ve Ehl-i Sünnet çizgisinin temelini merak edenler için bu kitap gerçekten iyi bir kaynak.
Küçük hacimli bir kitap olmasına rağmen içeriği oldukça yoğun. İnsanın zihni karıştığında dönüp bakabileceği, inandığı şeyleri netleştirebileceği bir rehber niteliğinde. Üstelik kitabın sonunda eserin Arapça orijinal metninin bulunması da ayrı bir zenginlik katmış. Kendi adıma, okurken yeni bilgiler öğrenmekten ve inanç dünyasının bu sade anlatımından çok keyif aldım. Konuya ilgi duyanların kütüphanesinde bulunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.