2014 55. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2014 00:00
Osamu Dazai, efsanevi bir yazar gerçekten. @dedaluskitap’tan ilk defa bir eser okuyorum. Epeydir aradığımız, bulamadığımız “Mor Bir Serserinin Gezi Notları” en son @yapikrediyayinlari’ndan çıkmış, baskısı tükenince bulunmaz olmuştu. Nadir kitap gibi sitelerde de fahiş fiyata satılıyordu. Yayınevi bizi sorundan kurtardı. Teşekkür ediyoruz öncelikle. Osamu Dazai’nin “İnsalığımı Yitirirken” eserini nitelikli bulmuştum oldukça. Bu eseri, aslında Dazai’nin kitapları kalbine biyografisini yerleştirdiğini anlıyorsunuz. 1909’da Tsugaru ovasının ortaçlarındaki Kanagi’de dünyaya gelmiş. Dazai, yaşamı boyunca “yalnızlık” üzerine düşünüp yazmış biri. Orta sınıf soylu atalarına sahip bir ailede dünyaya geldi. Beş kardeşiyle beraber, sırasıyla; Bunji, Eiji, Keiji, Şuji (Dazai) ve Reiji. Kadınlarla ilişkiler yaşadı, yaşamı boyunca intihar girişimlerinde bulundu ve son seferinde bunu başardı. Anlatılacak çok şey ama, bu bir gezi ve sanat kitabı aslında. Biyografik bir roman ssla değil. Geriye dönüşleri olan, hüzünlü bir coğrafya atlası misali, gezi notlarıyla geçmiş değer yargılarını aynı potada eritiyor. Hac yolculuğuna çıkan Dazai, Kanita’dan başlayıp, yolculuğunu Batı Sahili’nde sonlandırıyor. Denildiği gibi, Osamu Dazai okumak, Japon edebiyatına adım atmak için güzel bit merdiven basamağı... bunlar güzel atılımlar olabilir.
Mor Bir Serserinin Gezi NotlarıOsamu Dazai · Dedalus Yayınları · 2018387 okunma