2019 40. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2019 00:00
Fred Uhlman, 1901’de Almanya’da doğmuş bir yazar, şair ve ressam. Beri yandan aynı vakitte avukat kendisi. İlk defa okudum ve “Kavuşmak” çok önce kırmızı sınırların çizildiği bir öyküyü anlatıyor. Bu uzun öykü, durmadan kırmızı hatlara basan yapısıyla dikkat çekiyor. Kavuşmak, I. Dünya Savaşı’nın ardından, II. Dünya Savaşı’na doğru Almanya’da yaşanan Yahudi ırkına karşın sergilenen toplumsal nefretin tablosunu çiziyor. Kavuşmak’ın farkı, holokostu konuk edinmesine rağmen, ırkçılığın gölgesinde yeşeren arkadaşlık ve dostluk kavramlarına ağırlık vererek, sosyalleşmenin politika ile ilişkisine kulak kabartıyor. Yahudi bir ailenin çocuğu olan Hans Schwarz ile Yahudi karşıtı ırkçı görüşlere sahip ailenin oğlu Kondradin von Hohenfels’in arasında geçiyor. Uhlman’ın su misali akan dili, çevirinin güzelliği ve ortaya çıkan tertemiz okunan, nitelikli bir novella bu. Toplumsal olayların birey üzerindeki etkilerini açık açık fotoğraflıyor. Bireyin toplum baskısının çarklarında ezilişinin göstergesi... Kavuşmak, finaliyle kafaya tonlarca ağırlık indiren, iç acıtıcı etkisiyle okunması gerekiyor.
KavuşmakFred Uhlman · Kolektif Kitap · 2017220 okunma