2020 232. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2020 00:00
Rembrandt ile Taschen ressamlar dizisine devam ediyorum. Açıkçası, “kare sanat” serisinden daha ayrıntılı ve kronolojik ilerleyen düzene sahip. Bu şekilde resimleri daha ayrıntılı ve kategorize ederek akılda yer ediniyor. “Hollanda Altın Çağı” serisinin önemli ressamı, Rembrandt’ın en önemli özelliği, teknolojinin gelişmediği -17. yüzyıllar- yıllarda, otoportrelerini yaparak, bir nevi resim alanında “selfie” gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda, eşini, oğlu Titus, gelini, Aristoteles ve Homeros gibi tarihi karakterleri de tuvale taşımış. Burada Caravaggio olan benzerlik konusu söz konusu. Caravaggio da eserlerinde modelleri sokaktan, tanıdıklardan ve dışlanmışlardan seçerdi. Bir başla benzerlikte, Rembrandt’ın eserlerinde görülen arka plan karanlığı ve obje-modellerin ışıklandırılması yönünden de benzerlikler mevcut. Bu yüzden zaten, ışığın ve gölgenin ressamı denir. Eserleri daha iyi sindirebilmek için, bulunduğu sayfadan kopan resim açıklamalarını daha iyi sindirebilmek adına, incelemesini okuduğum resmi telefondan açıp önüme koyuyorum. Böylelikle, her okuduğum ayrıntıyı görebilme imkanına sahip oluyorum. Sanat kitapları okuyorsanız, bu yöntemi tavsiye ederim. Rembrandt, tarihsel resim çalışmalarında; el, kol, mimik ve jest hareketlerin getirdiği duyguların ifadesini yansıtmak için, o zamanlar “çile” diye adlandırılıyordu. Çalışmalardaki figürlerde görebilmek mümkün. Yahudi Gelini, Suzanna ve Yaşlılar, Gece Devriyesi, Dokumacılar Loncası isimli eserlerin ayrıntılı olarak incelenmiş ve fikir sahibi oluyorsunuz. En büyük üzüntüm, Hollanda’ya gittiğimde Van Gogh için vakit bulup, Rembrandt ve diğer sanatçıların eserlerini görememek üzmüştü. Hala pişmanlığını yaşıyorum. Rembrandt’ı daha fazla açıklayarak büyüsünü kaçırmak istemiyorum. Okuyun! Okuması inanılmaz zevkli idi. Kaçırmayın, tüm seriyi!
RembrandtWilhelm Köhler · Pocket Library of Great Art · 19532 okunma