···Okunma: 12 Nisan 2026 00:04 5 güne 5 kitap challenge'ında 2. gün!️
Felsefenin babası olarak kabul edilen Sokrates, felsefeyi gökyüzünden yeryüzüne indirerek rotayı doğrudan insana ve ahlaka çeviren en yüce isimdir. Benim felsefe yolculuğum da lise yıllarında onunla ilk kez tanışmamla başladı.Sokrates’in düşünceleri ve erdemi hayatın merkezine koyan duruşu bana her zaman çok mantıklı ve ilham verici gelmiştir. Özellikle onun o meşhur, "Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir," sözüyle özetlenen mütevazı bilgeliği, insanın her şeyi bildiğini sandığı bu çağda aslında en büyük cesaretin "bilmiyorum" diyerek hakikatin peşine düşmek olduğunu hatırlatır.
Plutarkhos’un bu eseri, büyük ustanın en gizemli yönüne, yani kararlarını verirken kendisine rehberlik eden o "iç sesine" ışık tutuyor. Sokrates, hayatı boyunca duyduğu bu sesin ona ne yapması gerektiğini söylemediğini, aksine yanlış bir adım atmak üzereyken onu durduran engelleyici bir işaret olduğunu belirtir. Kitap, bu kavramı sürükleyici bir felsefi diyalog içerisinde ele alırken bizi sadece teorik bir tartışmaya değil, aynı zamanda antik Thebai şehrinin kurtuluşunu hedefleyen siyasi bir ihtilalin tam ortasına bırakır.
Eserdeki diyaloglarda farklı sesler çarpışır: Galaxidoros meseleye rasyonel bir yerden bakarken, Theanor, mistik ve dini bir yaklaşımı savunur. Sokrates’in yakın dostu Simmias ise daimonion’un, ancak gürültüden ve tutkulardan arınmış, dingin bir zihne çarpan "yüksek bir akıl" olduğunu ileri sürer. Tartışmaların gölgesinde şehrini kurtarmaya hazırlanan Epameinondas ise felsefenin sadece konuşmak değil, tehlikenin ortasında bile erdemle eyleme geçmek olduğunu bizlere kanıtlar.
Bu eser bize erdemin sadece zihinsel bir birikim değil, bir ruh eylemi olduğunu gösteriyor. Modern dünyanın bitmek bilmeyen gürültüsünde unuttuğumuz o içsel pusulayı yeniden hatırlatırken, kendi sesimizi duyabilmek için önce ruhumuzu gereksiz hırslardan arındırmamız gerektiğini vurguluyor. Sokrates’in de dediği gibi, sorgulanmamış bir hayat yaşamaya değmez ve belki de hepimizin ihtiyacı olan şey, dışarıdaki sesleri biraz kısıp kendi içimizdeki o sessiz rehberin fısıltılarına kulak vermektir.