Ölen Bir Kültür Üzerine İncelemeler, @metiskitap’ın ilk kitabı ve yayınevinin bu kitabı yayımlatmak için kurulduğu gerçeği kitabın hemen ‘sunuş’ kısmında doğrulanıyor ve bu ayın okuduğum en iyi kitabı olduğunu belirtmeliyim.
Shaw, tüm çevrelerce sosyalist tanınıp öyle olmadığını; burjuva inancının getirmiş olduğu insanın tamamen özgür olabilir yanılsamasına tutulmuş ve düşüncesiz eyleme inandığını belirtir. Caudwell buna karşı çıkarak, eylemsiz düşüncenin faşist temele uygunluğu konusunda sert bir dille eleştirir Shaw’u ve düşüncenin tek başına önceliğine inandığı için, eserlerinde tüm oyunlarında insanları yürüyen bir zihin olarak göstermiştir.
Nam-ı diğer casus Arabistanlı Lawrence, aslında kendisinin kaçtığı burjuva düzeninin ya isteyerek ya da istemeyerek ilkel bir topluma nasıl bulaştırdığını ve sonunu getirdiğini, lanetini beraberinde getirdiğinden dem vurur ve ekler; bilinçten kaçan Oxford mezununun, Arabistan çöllerine uyumu için çokça burjuva kültürü zehirlenmesine maruz kalmış bir entelektüeldi. Dolayıyla 20. kahramanı(!) kendi batağına saplanmıştı.
Wells’in küçük bir burjuva olduğunu ve sınıflar arasında en tatsızı olarak değerlendiriliyor. Wells’in ara tabakada yer alması, bir adım aşağısının “proletarya” arasına düşme korkusunun eserlerine yansıdığı bir gerçek. Sanatın toplumsal işlev kanıtı yerine satışıyla ilgilenmesinden dolayı yazarlık yeteneğini sekteye uğratmış. Sanatı elde edemediği gibi bilimdense vazgeçemeye zorlandığı için popüler romancı fikrini üstlenmek zorunda kaldı. Marx ütopya yerine toplumsal ilişkilerinin temel yasalarını ortaya koyarak, ütopya karşısına yürüyen gerçek bir distopya tablosunu çıkardı.
Bilimin dinden etkilenmesi çıkmazının en büyük kanıtlarından Freud olmuştur. Bilim, dinbilimcilerin savunmuş olduğu ‘kanıtları’ görmezden gelir. Freud’un bundan etkilenmiş olmasını, garip olduğunu belirtir. Buluşlarının çoğunun mit veya mitler dizisinde toplanması en büyük çıkmazıdır.
Veganizm konusunda söyledikleri çok önemli argümanlar da bulunuyor. İncelemeyi ve kendi analizimizi şöyle bir soruyla noktalayalım: “ Kafesteki bir hayvan, yalnızca kafesi fark edemediği için Özgür sayılabilir mi?”