Dünyayla Benim Aramda (Between The World and Me) 2015’te yazılmış, kurgusal olmayan, ama kurgu lezzetti de vaat ediyor. Amerikalı yazar Ta-Nehisi Coates, küçük oğluna Amerika Birleşik Devletleri’nde bir Afro-Amerikalı olmanın hiçlikleri, güçlükleri üzerine öğütler, icazetler sunuyor kitapta.
Oğluna yazılmış ağıt niteliği taşına Dünyayla Benim Aramda’yı okurken, bir kapı arkası sohbetini gizlice dinliyormuşum hissine kapıldım. Öyle ki, verilen öğütlerin gizliliği kulağa küpe olsunculuktan çok, yaşama ve insana nasıl davranılmamalı gerektiğini vurguluyor. Zira algılarımı sonuna kadar açıp, radarıma takılan her cümle beni metne daha da bağladı ve incecik oluşuna aldırmaksızın bir bağ oluştu aramızda. Giderek derinleşti, bir Ben’e dönüştü.
Coates, oğluna Trans-Atlantik Köle ticareti ve pek çok tarihsel süreçle ilgili açıklamalarda da bulunuyor. Bu süregelen ırkçılığın halen devam ettiğini görebiliyoruz ve 2020’de George Floyd’un bir polis tarafından katledilmesi, ne yazık ki isyanın ve tartışmayı diri tutmanın haklılığını kanıtlar nitelikte. İmkânınız varsa kesinlikle okuyun, Pınar Umman’ın çevirisini de ziyadesiyle güzel, akıcı. Kitapla kalın!