2026 7. kitabı
Mehmet Emin Balay’ın "Haddini Bil" kitabını okurken, insanın kendisiyle dürüstçe yüzleşmesinin aslında ne kadar büyük bir cesaret işi olduğunu derinden hissettim. Kitap, günlük hayatta sıkça kullandığımız ama derinliğini pek düşünmediğimiz "haddini bilmek" kavramını, bir sınır çizgisinden ziyade bir özgürlük alanı olarak yeniden tanımlıyor. Okurken bende uyanan en güçlü düşünce, haddini bilmenin başkaları tarafından susturulmak değil, insanın kendi kapasitesini, zaaflarını ve gücünü tanıyarak hayatta daha sağlam adımlar atması olduğudur. Yazarın samimi dili, sanki karşımda bir dostum varmış da bana ayna tutuyormuş hissi uyandırırken, egonun gürültüsünü kısıp ruhun sesini dinlemenin kıymetini fark etmemi sağladı. Kendi sınırlarını bilmenin insanı küçültmediğini, aksine gereksiz yüklerden kurtararak gerçek bir iç huzura ve özgüvene ulaştırdığını anlatan bu eser, hayatın karmaşası içinde kaybolduğum anlarda bana nerede durmam ve nereden devam etmem gerektiğini hatırlatan bir pusula gibi geldi. Özellikle modern dünyanın bitmek bilmeyen "daha fazlası ol" baskısına karşı, insanın "kendi olduğu kadar" kalabilmesinin en büyük erdem olduğunu bu satırlarda görmek, zihnimde tazeleyici ve sakinleştirici bir etki bıraktı.
Haddini Bilmek!Mehmet Emin Balay · Yakomaz Yayıncılık · 2018156 okunma