Kitap yorumum
2026 22. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 15:45
Merhaba Sevgili Kitapsever Dostlarım, bugün sizlere @meltemtrubody 'ın kaleminden Başka Şarkılar Söyler Zaman kitabını anlatacağım. "O gün içimde telaşla çırpınan tuhaf bir sevinç vardı" diye başlıyor kitabımız ve bu başlangıç cümlesi hemen içerisine çekiyor Kitabın konusu: 1979 yılından 2023 yılına kadar olan dönemi kesit kesit anlatıyor. 1979 yılının sıcak bir haziran gününde İstanbul Beyazıt Meydanı’nda yaşanan sağcı solcu çatışmalarının ortasında yolları kesişen Dila ve Cengiz’in tanışmalarıyla kitap başlıyor. Cengiz hukuk fakültesinde okuyan bir üniversite öğrencisidir, Dila ise henüz lise sona giden genç bir kızdır. İlk bakışta tesadüf gibi görünen bu karşılaşmanın aslında bir geçmişi vardır. Cengiz, Dila’yı daha önceden tanımaktadır çünkü Dila’nın dayısıyla yakın bir dostluğu vardır. Dila’nın dayısı, Cengiz konusunda onu defalarca uyarmasına rağmen Dila duygularına engel olamaz ve Cengiz’e âşık olur. Lise bitince Dila da Cengiz ile aynı hukuk fakültesini kazanır ve ilişkileri başlar. Cengiz’in ailesi ve özellikle taşıdıgı aile sırları onun hayatını zorlaştırmaktadır. Cengiz'in babası tanınmış bir avukattır ama hiç iyi bir aile babası değildir. Hem Cengiz'e hem de annesi Gülsen'e şiddet uygular. Cengiz müzik ile ilgileniyor diye de ona kötü davranır. Cengiz, içinde bulunduğu şartlar nedeniyle bu aşkın mutlu bir sonla bitmeyeceğinin düşünür. Buna rağmen ikisi de duygularından vazgeçmez. En kritik kırılma noktası ise Cengiz’in, Dila’yı aniden terk edip gitmesiyle yaşanır. Bu ayrılık, hem Dila’nın hayatında derin bir yara açar hem de hikâyenin yönünü tamamen değiştirir. Bir de Necmi vardır Dilay'ı gizliden seven onun için her şeyi yapabilecek ama Dila onun bu duygularının farkında değildir ya da görmezden gelir. Bu olaylar esnasında 80 darbesi olur, sokağa çıkma yasağı başlar. Zorlu günler yaşanır. Kitabın tarihi yönü de ağır basmaktadır. Gülsen, Güllü, Dila ve Gamze bu 4 kadının hayatının kesişim noktası Cengiz'dir Gülü'nün yaşadıklarını okurken göz yaşlarıma hakim olamadım. Düşüncelerim: En çok etkilendiğim kitaplar arasına girdi. Tarih konulu kitapları da ayrıca çok severim.
Başka Şarkılar Söyler ZamanMeltem Trubody · Destek Yayınları · 202412 okunma