2026 69. kitabı
MEHTAP KARAKAYA~KONSTANTİNİYYE’NİN GÖKYÜZÜ~ Selam.Bugün sizlere @mehtappkarakaya kaleminden aşırı severek ve çok etkilendiğim #konstantiniyyeningökyüzü kitabı ile geldim.Kitaptan beklentim yüksekti ama bu kadar da yüksek değildi.Yazarın kalemine bayıldım.Okurken o dönemin Osmanlısı’na bir yolculuk yaptım.Kah at üstünde savaştım,kah Şehzade Selim’in Trabzonda’ki konağının içinde yaşananları yaşadım.Onun Leyla’ya olan aşkına hayran kaldım ki o dönem düşünüldüğünde koca Şehzadenin tek bir kadına gönlünü mühürlemesi,ondan başkasını gözünün ve gönlünün görmemesi nasılda hayran kalınası bir aşk olduğunun kanıtı.Leyla’ya da ayrı bir bayıldım.Kendi zamanından 500 yıl öncesine gidip,oraya uyum sağlayıp,bununla da yetinmeyip zekasını kullanarak güçlü oluşu harikaydı.Şehzadeye olan sevdasını demiyorum bile.Onun için yaşadığı hayatından vazgeçmeyi bile göze alması büyük bir tercihti.Yazarın kalemi ve bilgi donanımı o kadar sağlamdı ki bayıldım.Bu kadar kalın bir kitabı asla sıkılmadan büyük bir merakla okudum.Her karakter o kadar sağlam ve güzeldi ki.Hasan Çan’ın dost canlılığı,o sadık halleri.Malkoçoğlu’na da ayrı bir bayıldım.Galiba bu hikayenin en acı çekeni oydu.O da öyle güzel sevdi ki asla onun olmayacağını bile bile,kırmadan incitmeden Leyla’ya olan aşkına saygı duymamak elde değildi.Bu kitap sadece bir dönem kitabı değildi.O büyük olayların yanında,büyük bir aşkın,sadakatin ve dostluğunda en güzel şekilde anlatıldığı bir kurguydu.Lütfen bu kitabı okuyun okutturun diyorum. Leyla bir küratördür.Hayatını sanat eserlerini adamış ve işini de büyük bir aşkla yapmaktadır.O gece Tekfur Sarayında bir sergi düzenleyecekti.Sergisinde bir parça eksik kalınca nişanlısı serhat oraya bir tablo getirir.Leyla bu tabloyu görünce kendini çok tuhaf hisseder.O tabloda onu etkileyen bir şey vardır.Sergi bitip herkes gidince Leyla tabloyla baş başa kalır ve daha fazla dayanamaz tabloya dokunur.Ve kendinden geçer.Gözlerini açtığında ise kendini bambaşka bir zamanda bulur.Eski Osmanlı dönemindedir. Sultan Bayezid’in döneminde olduğunu öğrenince neye uğradığını şaşırır.Bu da yetmezmiş gibi tuhaf görünümü ve konuşmaları yüzünden halk tarafından büyücü olduğu düşünülür ve saldırıya uğrar. Onu halkın elinden genç bir adam kurtarır. Daha sonra bu adamın Bayezıd’ın oğlu Şehzade Selim olduğunu öğrenir.Yaşadığı bazı şeyler sonucunda Şehzade Selim’le evlenmek zorunda kalır.Kendi zamanına dönmeye çalışan ve bunun için yol arayan Leyla,Selim’le birlikte Trabzon’a gitmek zorunda kalır.Bir süre sonra da Şehzade Selim’e aşık olur.Tabii ki bu aşk karşılıksız değildir. Selim Leyla’ya vurgundur.Ama aldığı bir mektup yüzünden hayalleri yıkılır.Çünkü tarihin değişmemesi gerekir. Bu yüzden Leyla bazı zor kararlar vermek zorunda kalır. Devamı kitap da sizleri bekliyor
Konstantiniyye'nin GökyüzüMehtap Karakaya · Parola Yayınları · 202625 okunma