2026 19. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 21:21
Birden fazla efendiye sahip bir köle olmak… Kitabı okurken temel odak noktam hep bu söz oldu iç dünyamda. Neden? "Çoğunluğun İradesi"nin anlatı yapısındaki en çarpıcı unsurlardan biri, ana karakter Vis'in hayatındaki olayların hızı ve eş zamanlılığıdır. Islington, olayları doğrusal ve rahatlatıcı bir sırayla sunmak yerine, okuyucuyu (ve Vis'i) aynı anda patlak veren çok sayıda krizin ortasına atar. Vis, prestijli Catenan Akademisi'nde hayatta kalmaya ve yükselmeye çalışırken, sadece derslerle veya diğer öğrencilerle rekabet etmez. Aynı zamanda geçmişinin hayaletleriyle, onu manipüle etmeye çalışan güçlü figürlerle ve akademinin karanlık sırlarıyla mücadele etmek zorundadır. Hikayenin gerilimi, bu farklı tehdit unsurlarının birbirini beklemesinden değil, tam aksine, aynı anda zirveye ulaşmasından kaynaklanır. Vis bir köşede politik bir suikastı önlemeye çalışırken, diğer köşede kadim bir teknolojiyi deşifre etmek ve aynı zamanda bir sonraki sınavından sağ çıkmak zorundadır. Bu eş zamanlılık, romana soluksuz bir tempo kazandırırken, aynı zamanda "zaman" kavramını bir düşmana dönüştürür. Okuyucu, Vis'in hangi yangını önce söndüreceğini seçmek zorunda kalışını ve bu seçimlerin getirdiği kaçınılmaz kayıpları izlerken, karakterin üzerindeki muazzam baskıyı hisseder. Vis, doğası gereği kimseye güvenemez. Gerçek kimliğini (yıkılmış bir krallığın prensi oluşunu) saklamak zorundadır. Akademideki arkadaşları potansiyel rakipleridir; akıl hocaları onu kullanmak isteyen manipülatörlerdir; onu koruduğunu iddia edenler aslında onu bir silaha dönüştürmektedir. Vis'in yaşadığı en büyük trajedi, sadece fiziksel tehlikeler değil, insani bir bağ kurma konusundaki mutlak acizliğidir. Okuduğunuz için teşekkürler.
Çoğunluğun İradesiJames Islington · Akılçelen Yayınları · 202513 okunma