Puan vermedi·304 syf.····Okunma: 13 Nisan 2026 21:53 Micheal Faucault’un Özne ve İktidar’ı, iktidar ve özne hakkında bilinen “doğal” gerçeklere yeni bir perspektif katıyor.
Okurken iktidardan kastını başta net olarak anlayamadım, iktidardan kasıt bilgi ve iktidar aslında. Ve tabi bunların birey yani özne üzerindeki inanılmaz etkisi. Faucault’a göre özneyi iktidar oluşturuyor. Benim kafamda iktidar daha çok yetkisi olan kişi olarak canlandı. Kanımca anlatmaya çalıştığı şey de bu düşünürün. Yetkinin insan üzerindeki etkisi. Bireyselleşmenin yetkinin sonucu olması ve bu durumun birey özgürlüğünü kısıtlaması.
Özne nasıl özgür olabilir o halde? Farkında olarak.. her şeyin sonucu buraya çıkıyor sanki. Her sorunun cevabı farkındalıkmış gibi geliyor bana. Çağının çoğu oturmuş düşüncesini tersine çeviren yazar bana da birçok şey kattı. Hiçbir şey kendiliğinden oluşmuyor. Ve çoğu şey iktidara bağlı, hem siyasi hem yetkili olan kişilere. Foucault, iktidarın yalnızca baskılayan değil aynı zamanda bireyleri üreten bir yapıya sahip olduğunu vurguluyor. Bu nedenle bireysellik de doğal bir durum değil, tarihsel ve toplumsal süreçlerin bir sonucu aslında.
Bazı durumlarda biz de iktidar olabiliyoruz. Yetkili olan kişi (özne) farkındalık sahibi biriyse bir şeyler değişebilir. Kitapta birey olmayı biraz kötü göstermiş gibi geldi bana, ama farkında bir birey olmak önce çevreyi sonra dünyayı değiştirir. Yazarın da buna katılacağına eminim.