·403 syf.····Okunma: 30 Haziran 2019 00:00 Hollanda sömürgelerinin birinde memur olan, asıl adı Eduard Douwes Dekker, 1859’da Maltatuli takma adıyla “Max Havelaar“ veya “Hollanda Ticaret Şirketinin Kahve Borsaları” kitabını yazar. Multatuli, ‘çok sıkıntı çektim, çok şey gördüm, geçirdim’ anlamına geliyor. Hollanda’nın Doğu Hint Adaları’nda (Endonezya) sömürgeci yönetimin yol açtığı yolsuzlukları ve kültürel değişmeleri sertçe eleştiriyor.
Kitap, Hollanda sömürgelerinin yerli halkın kültürünü değiştirip dönüştürme, asimilasyon politikasını da ele alıyor. Şöyle ki, aslında bir devlet memuru olan Max Havelaar’ın gerçek hayatta yaşadığı ve mütevazi ilerleyen bir el yazmasından öğreniyoruz. Sömürgeci sistemin yardımcısı Havelaar, Doğu Hint Adaları’nın gerçek yerlileri olan Cava Adası halkının çıkarlarını korumak ve çıkarlarını güvende tutmak için, Hollandalı amirleri ve yerli halkın içinde bulunan, aynı zamanda sömürgeci yönetime destek sağlayan çıkar gruplarıyla mücadele edecektir. İçinde küçük küçük öykülere de yer veren kitap ana hikayeyi hizmet ediyor.
Okunması gereken 1001 kitaptan biri olan bu eser, kahve plantasyonlarında çalıştırılan halkın dile getirilmiş feryadı. Bu tür eserlerin daha çok okunmasını salık veririm. Ayrıca, 1999’da Endonezyalı yazar Pramoedya Ananta Toer, yazdığı makalesinde bu eseri 'sömürgeciliği öldüren kitap' olarak nitelendirdi.