·92 syf.····Okunma: 14 Nisan 2019 00:00 Velibor Çoliç’in kaleminden ilk defa bir kitap okuyorum. Amadeo Modigliani’nin Olağanüstü Kısa ve Garip Hayatı, değişik bir ressam/heykeltıraş profili çizen kurmaca ve kurgudışı bir biyografi. Görüldüğü üzere, kitabın türünü belirlemek bile yoruyor insanı. Amedeo Modigliani, 12 Temmuz 1884’te İtalya’nın Livorno kentinde doğdu. 14 yaşında annesi onu Laverno’daki usta ressam olan Guglielmo Micheli’nin sanat okuluna kaydetmiş. Bu dönemde Loutrac ve Giovanni Boldini’nin eserlerinden ilk dönem çalışmalarına yansıyan bir etkilenme görülmüş. Daha sonra, Paris’te Montmartre’ye yerleşmiş ve bir stüdyo kiraladı. Modigliani bu dönemde Picasso, Utrillo, Jean Cocteau ve Soutine gibi sanatçılarla tanıştı. Düzenlenen resim yarışmalarının birinde, rakibi Picasso olduğu için, yarışmadan ümidini kesmiştir.
Çok sayıda haşhaş, afyon ve baseni kullanan sanatçı, kadınlarla günübirlik ilişkilerle meşhur olmuştu. Kendisi yakışıklı ve karizmatik bir ressamdı. Kadınlara olan hayranlığı, çalışmalarında “nü” odaklı, kadın portreleri üzerinde çalışmasına oldukça yön verdi. Kitapta olmayan bilgiler de verelim: Modigliani’nin resimlerinde portreler uzun boyunlu ve gözleri net olmayan, gözden yoksun yüzler diyebileceğimiz çalışmaları mevcut. Modigliani şöyle demiştir: 'Ruhunu tanıyınca gözlerini çizeceğim.’ Bunun sebebi, tanıştığı heykeltıraş Constantin Brancusi aracılığıyla Afrika heykelleri ve maskları ile tanışan Modigliani, 1913’e de çalışmalarını bu yönde devam ettirdi. Oranları uzatılmış ve suratın kenar kısımlarının daraltıldığı heykeller, dönemin karakteristik özelliklerini taşıyor. (Kaydırarak görebilirsiniz örneği.)
⠀
24 Ocak 1920 tarihinde henüz 35 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Arkasında değeri sonradan anlaşılacak pek çok eser bıraktı. ”Not: Dünyanın en pahalıya satılan ikinci sanat eseri: Uzanmış Kadın. Amadeo Modigliani’nin 'Uzanmış Nü' adlı tablosu New York’taki Christie’s Müzayede Evi’nde açık arttırmayla 170.4 milyon dolara alıcı buldu. Resim, New York'ta düzenlenen ve sadece 9 dakika süren açık artırmada 170.4 milyon dolara satıldı. Pablo Picasso'nun 'Cezayirli Kadınlar' (Women of Algiers) adlı yapıtı ise, dünyanın en pahalıya satılan resmi olma unvanını koruyor.”