2020 321. kitabı
Son Mektup, alt başlığından da anlaşılıyor içerik: “Önemli Şahsiyetlerden Son Sözler Antolojisi.” Bu derlemede şair, yazar, müzisyen ve düşünürün, yaşamlarındaki bağlamları da ele alan bu son mektuplar, yazarların anılarından da kısa pasajlar içeriyor. Rimbaud, Voltaire, Proust, Chopin, Tolstoy, Woolf, Zola, Hugo vs. pek çok ismin ölmeden önce yazmış olduğu son sözlerini okuyorsunuz. Kitap, elbette “beklenmedik ölümler, arzulanan ölümler, sahte vedalar, idam sehpasına giderken, vasiyet bırakılan mektuplar” şeklinde kategorilere ayrılarak derlenmiş. Çok sevdim, her ne kadar Karl Marx, “Son sözler yeterince konuşmamış olan aptallar içindir.” dese de, öneminin apaçıklığı ortada bana kalırsa. “Ölülerin gerçek mezarı, yaşayanların kalbidir.” - J. Cocteau “Görünmez bağlarla bağlı olduğum ruhlar var.” - Alfred de Vigny “İntihar, takatsizlerin takati, umutsuzların umudu, mağlupların yüce cesareti.” - Maupassant “Ölümden bahsetmek isterken hayatın istilasına uğradım -her zamanki gibi. - V. Woolf “Kendimi öldürmemin sebebi artık yaşayamayacak durumda olmam.” - Charles Baudelaire “Onurumu koruyarak, pişmanlık duymadan ölüyorum.” - Corneille “Yaşarsam görüşürüz.” - Marcel Proust
Son MektupKolektif · Sel Yayıncılık · 201953 okunma