2025 87. kitabı
John Wain'in 1967 tarihli "Daha Küçük Bir Gökyüzü" isimli romanıyla kendisini ilk defa okudum ve kesinlikle nitelikli bir kalem kokusu aldığımı söyleyebilirim. Kitap, Holden Kitap'ın çok bilinmeyen ama edebi değeri yüksek kitapların yayımladığı "kuytu" serisinin beşinci eseri. Bu seri sayıda okuduğum kaliteli kurgu sayısı da epey fazla, bahsetmemek olmazdı açıkçası. john wain, 1994'te vefat etmiş ve biz maalesef ancak daha yeni okuyabiliyoruz, üzücü bir durum. Daha Küçük Bir Gökyüzü, Arthur Geary isimli bir kahramanın öyküsü anlatılıyor. "45 yaşındaki kahraman Geary, evli ve iki çocuk sahibi bir bilim insanı. Günün birinde bir buhranın içine düşüyor. Bu buhranın etkisiyle, ailesini ve işini geride bırakarak tüm zamanını Londra’daki Paddington İstasyonu’nda geçirmeye başlıyor. Geary, birikiminin önemli bir kısmını ailesine bırakır ve kendisine ise yaşamını bir süre devam ettirecek kadar bir para ayırır ve Paddington İstasyonu’ndaki otele yerleşir. Uyumak ve kimi zaman lobide zaman geçirmek dışındaki tüm aktivitesi, istasyonun içinde dolaşmak, istasyondaki lokanta ve kafelerde oyalanmaktan ibarettir." John Wain, kahramanı Arthur Geary’nin kapıldığı buhran ve istasyonda yaşamayı tercih etme nedeni konusunda çok ketum. Bu sayfaları biraz daha hızlı çevirmemi sağladı doğrusu; gizemin gücü diyorum buna. :) Roman boyunca, Geary ve onu tanıyanlar -en çok da ailesi- kendisinin bu kararı yüzünden sürekli eleştiri ve sorgulamaları okuyoruz, tabii bunu sorgulamaya çalışmak da bizi ilginç kılar. Kim olursa olsun sorgulanacak bir durum, geçerli bir sebep bulunmadığı taktirde. Geary, adeta Ortaçağ'da cadı olduğu sanılıp Engizisyon Mahkemesi kurulmuş ve elleri kolları bağlı suya atılıp suçsuz olup olmadığı suyun yüzeyinde kalmasına bağlı bırakılmış bir "mağdur" olarak çıkıyor karşımıza. Romanın kırılma anı ve sinir bozucu kısmı, hikayeye hırslı bir gazeteci olan ve son derece iğrenç bir karaktere sahip olan Adrian Swarthmore. İnsanı en tatlı uykusundan uyandırmak ant içmiş ve daya dadanmış bir sinekten farksız değildi bence. Bireyin toplumdan kaçışı, moderniteyi reddetmesi ve yalnızlığı tercih etmesi, görüldüğü üzere bir eleştiri sebebi oluyor, çok tuhaf. Bireyin dönen çarklar arasında, çarkın dönmesini sağlayan vida olmasını reddeden ve sorgulayan yapısı sayesinde romanı sevdim. Herman Melville'ın "Katib Bartleby" şaheserini çokça hatırlattı. İkisi de normları reddeden ve gizemli karakterler. Holden Kitap'ın #Kuytu serisini merakla okumaya devam edeceğim, ama ondan önce lütfen, Daha Küçük Bir Gökyüzü'nü ıskalamayın. Kitapla kalın!
Daha Küçük Bir GökyüzüJohn Wain · Holden Kitap · 2025371 okunma