ürt yazar Burhan Sönmez'in Decameron'a selam çaktığı "İstanbul İstanbul" kitabını bayıla bayıla okumuştum; dün gibi aklımda orada anlatılan anılar, hikayeler... Sönmez'in Franz K. Aşıkları, bizleri darbeler ve öğrenci hareketlerinin yoğun yaşandığı ve arka planına bir romantizmin yerleştirildiği nostaljik edebiyata götürüyor. Bu romanda Sönmez, "Nazi taraftarı olan Alman annesi ile Türk babası İkinci Dünya Savaşı sırasında Berlin'de ölmelerinin ardından, çocuk yaştaki İstanbul'a, dedesiyle dokuzunun yanına gönderilen Ferdy Kaplan. 1968'de onun gençlik ayaklanmalarıyla sarsılmaya başlayan öğrenci dergilerinde hararetli tartışmalar yaşanmaktadır."
Bu romanın meselesini anlamak için, Kafka ve Max Brod arasındaki ilişkiyi bilmek gerekiyor, yoksa "ne anlatıyor bu?" deyip ipin ucunu kaçırmış olursunuz. Kafka en yakın arkadaşına yazdığı yazıların ölümümden sonra asla yayınlanmamasını ve yakılmasını vasiyet etmiş ve en yakın arkadaşı da bu vasiyete uymayıp yazıları yayımlamıştır, hepimize malum olduğu üzere.. "Dönüşüm" romanının kapak resmi için, kapağa asla bir böcek yerleştirilmemesi gerektiğini de söylemiş," bildiğiniz gibi dünyanın her yerinde kapak resminde "böcek" olmayan kapak yoktur neredeyse. Anlayacağınız üzere, Kafka kendisine verilen sözlerin tutulmaması konusunda bir marka yapmış isim olarak. Sönme, buradan hareketle romanın çatısını inşa etmeye başlıyor ve Soğuk Savaş dönemi ve absürt bir konuyu birleştirerek, ilginç ve edebi bir anlatı ortaya koyuyor. Milan Kundera'nın "İhanete Uğramış Vasiyetler" adlı eseri, Brod'u ihanetinden dolayı kınayan, yine bir polemik eser. Brod'u eleştiren kadar övenler de mevcut; başkaları onu dünyanın en iyi edebiyat eserlerinden bazılarını unutulmaktan kurtardığı nı da düşünüyor. İkinci düşünceye daha yakınım, itiraf ediyorum. Romanda, Kaplan'ın amacının Brod'u ihanetinden dolayı cezalandırmak olduğu açıkça ortaya çıkıyor.Hikaye büyük ölçüde diyalog biçiminde, neredeyse bir tiyatro metni gibi, Kaplan ile çeşitli hukuk ve polis yetkilileri arasında, özellikle de davayla ilgilenen ve Kaplan'ın motivasyonlarını ve Brod ile Kafka'nın geçmişini anlamaya çalışan bir polis komiseri de dahil olmak üzere anlatılıyor. Daha falasını anlattığım taktirde spoiler olacağı için, yorumları okumadan direkt kitaba dalmanız, en mantıklısı. Büyük beklentilere girmeden okuyun. Seveceksiniz!